Linkuri accesibilitate

Martor la atacul rusesc cu drone din Portul Reni: „Era plin de nave românești. O dronă a căzut la câteva zeci de metri de una dintre ele”


Bombardament cu drone al rușilor în Portul Reni, din Ucraina, la 200 de metri de România.
Bombardament cu drone al rușilor în Portul Reni, din Ucraina, la 200 de metri de România.

Câteva zeci de nave românești pe care se aflau aproximativ o sută de marinari se aflau luni dimineață în rada Portului Reni, din Ucraina, la momentul în care infrastructura a fost atacată cu drone de către armata rusă.

Speriați, comandanții au decis să părăsească locul fără a mai avea și acordul părții ucrainene și fără a se mai face operațiunile vamale necesare.

Comandantul de vas Mihai Radu era de serviciu la miezul nopții de duminică spre luni, când a început coșmarul.

El a declarat pentru Europa Liberă că, în timpul incidentului armat, una dintre drone a căzut extrem de aproape de o navă românească încărcată cu cereale.

„Atacul a durat patru ore și a fost efectuat cu drone. A luat sfârșit în jur de 5 dimineața. Au fost detonate două drone în zona terminalelor cerealiere, au fost distruse, avariate macarale. Toate navele românești aflate sub operare au plecat imediat pe malul românesc”, a declarat Radu pentru Europa Liberă. El a și reușit să filmeze câteva dintre dronele care atacau portul.

Comandantul mai spune că navele românești nu au avut de suferit, dar e posibil să fi fost avariată o nava ucraineană care transporta combustibil încărcat în România.

„Antiaeriana ucraineană a tras tot timpul atacului, nu știu câte drone au fost doborâte. Nu am văzut rachete”, mai spune Radu.

La momentul incidentului, în rada Portului Reni erau câteva zeci de nave, dintre care șase la operare. Alte câteva zeci de barje erau în așteptare.

Aproximativ 80% din radă erau nave romanești, împrăștiate pe 4-5 km în zona portului. Și la Ismail erau cel puțin alte zece nave românești.

La momentul atacului, nava pe care o conduce căpitanul român staționa la trei km de portul Reni.

„Una din drone a căzut la câteva zeci de metri de o navă românească vrachier (transportă cereale vrac, n.r.). Au fugit cu nava imediat fără formalități portuare, pe malul drept românesc”, a mai declarat pentru Europa Liberă comandantul Mihai Radu.

„Echipajul refuză să mai vină în Ucraina”

Reacția marinarilor români a fost să informeze imediat autoritățile române și să pornească în amonte sau în aval, pentru a se pune în siguranță.

Mulți nu mai vor să se întoarcă. Este și cazul celor de pe nava comandată de Mihai Radu. Explicația ține de încărcătură: vaporul transporta motorină și era plin în momentul atacului, așteptând rândul la descărcare.

„Echipajul refuză să se mai întoarcă în Ucraina. Nici eu nu mai revin pentru că la noi este foarte grav... La cereale mai ai o șansă, la noi, într-o secundă, mori în explozie”, spune Radu.

Este vorba în total de 11 membri ai echipajului de diverse naționalități.

„Făceam frecvent (curse, n.r.) în Ucraina de foarte mulți ani, dar familiile ne sună să ne întoarcem...”, a mai spus marinarul.

Marinarul se afla în continuare pe navă în momentul discuției cu reporterul Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG