Putin acuză Occidentul de „teroare” și spune că FSB a dejucat o tentativă de asasinare a unui jurnalist rus
Vladimir Putin a acuzat luni Occidentul că încearcă să distrugă Rusia, cerând procurorilor să adopte o linie dură față de ceea ce el consideră a fi comploturi puse la cale de spioni străini pentru a diviza țara și a discredita forțele sale armate, relatează Reuters.
Vorbind în fața procurorilor-șefi din Rusia și sub supravegherea ministrului său al apărării, liderul rus a acuzat Occidentul că a incitat Ucraina să plănuiască atacuri împotriva jurnaliștilor ruși, o acuzație negată de Kiev.
Putin a declarat că principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a împiedicat luni o tentativă de asasinare a jurnalistului rus de televiziune Vladimir Solovyev de către un „grup terorist”.
„Au trecut la teroare - la pregătirea asasinării jurnaliștilor noștri”, a spus Putin despre Occident.
Putin, un fost spion KGB care conduce Rusia ca lider suprem din ultima zi a anului 1999, nu a furnizat dovezi în sprijinul declarațiilor sale.
Șeful FSB, Alexander Bortnikov, a declarat că un grup de șase cetățeni ruși neo-naționaliști au complotat pentru a-l ucide pe Solovyev - unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de radio și televiziune din Rusia - la ordinul Serviciului de Securitate de Stat (SBU) din Ucraina.
SBU a negat aceste acuzații, despre care a spus că sunt fantezii puse la cale de Moscova: „SBU nu are niciun plan de a-l asasina pe V. Solovyev”.
Solovyev, gazda unor talk-show-uri ai căror invitați denigrează adesea Ucraina și justifică acțiunile Moscovei în această țară, a mulțumit SBU.
Putin a declarat că Occidentul și-a dat seama că Ucraina nu poate învinge Rusia în război, așa că a trecut la un alt plan - distrugerea Rusiei însăși.
„O altă sarcină a ieșit în evidență: divizarea societății rusești și distrugerea Rusiei din interior. Nu funcționează”, a completat Putin.
Putin a spus că organizațiile media străine și rețelele de socializare au fost folosite de spionii Occidentului pentru a fabrica provocări împotriva forțelor armate ale Rusiei.
Procurorii ar trebui să reacționeze rapid la știrile false și la rapoartele care subminează ordinea, a spus Putin, fără a da exemple specifice.
„Acestea sunt adesea organizate în principal din străinătate, organizate în diferite moduri - fie informațiile vin de acolo, fie banii”, a spus Putin.
La doar câteva zile după ce a ordonat invazia Ucrainei, Putin a semnat o lege care impune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armată.