Linkuri accesibilitate

Imagine realizată în apropierea orașului Mariupol, acum câteva zile. Cadavre ale unor civili zac pe marginea drumului.
Imagine realizată în apropierea orașului Mariupol, acum câteva zile. Cadavre ale unor civili zac pe marginea drumului.

Masacrul rusesc în Ucraina | Bombardamente la Odesa. Rusia vrea să preia controlul asupra estului și sudului Ucrainei

Rusia și-ar dori să controleze atât sudul, cât și estul Ucrainei, a declarat ieri un oficial de rang înalt din Armata Rusă. O declarație a acestuia stârnește îngrijorare la Chișinău: Kremlinul vrea să aibă acces direct din Ucraina ocupată în regiunea separatistă Transnistria.

Declarația generalului maior Rustam Minnekaiev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a fost preluată de agențiile de presă ruse și nu a fost până sâmbătă comentată oficial de la Kremlin.

BBC a încercat să obțină un punct de vedere de la oficialii ruși din domeniu apărării, însă până la acest moment Rusia nu a oferit un punct de vedere cu privire la posibilele sale intenții privind Transnistria.

Regiunea separatistă, parte a Republicii Moldova, găzduiește aproximativ 1.500 de militari ruși care fac parte dintr-o așa-zisă misiune de pace stabilită la mijlocul anilor ’90, după un război din regiune.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a catalogat afirmația generalului rus ca fiind „extrem de îngrijorătoare” și l-a chemat pentru explicații pe ambasadorul rus de la Chișinău.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că Rusia intenționează să atace și alte state și că Ucraina este doar prima de pe „listă”.

„Cine va urma”?, s-a întrebat retoric președintele ucrainean.

Un oficial al UE a declarat pentru Reuters că Rusia va intensifica atacurile din estul și sudul Ucrainei din perioada următoare și că următoarele două întâlniri vor fi decisive pentru soarta războiului.

De la București, ieri, ministrul de externe ucrainean Dimitri Kuleba a declarat că Ucraina are nevoie de ajutor militar pentru a face față Rusiei. „Voi ne dați ce avem nevoie să câștigăm, noi îl ținem pe Putin”, a spus oficialul.

08:36 23.4.2022

Rusia susține că un membru al echipajului de pe Moskva a murit

Ministerul rus al Apărării susține că un membru al echipajului a murit și 27 sunt dispăruți în urma unui incendiu asupra crucișătorului Moskva, de săptămâna trecută.

Ceilalți 396 de membri ai echipajului ar fi fost evacuați pe alte nave ale Flotei Mării Negre, scrie Interfax, citând un comunicat al ministerului.

Ministerul a spus că acordă asistență rudelor decedatului și celor dispăruți.

Rusia a recunoscut pe 14 aprilie că Moskva s-a scufundat, atribuind dezastrul unui incendiu care a provocat detonarea muniției de pe navă.

Ministerul a susținut că întregul echipaj de 500 de persoane a fost evacuat de pe navă, despre care Ucraina și Statele Unite au spus că s-a scufundat după ce forțele ucrainene au lovit nava pe 13 aprilie cu cel puțin o rachetă Neptune.

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat pe 15 aprilie că pierderea navei a fost o „mare lovitură” pentru Moscova. Oficialul a spus atunci că se credea că greva a provocat victime, dar a fost dificil de evaluat câte.

08:30 23.4.2022

Secretarul general al ONU se va întâlni cu Putin

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni în Rusia, săptămâna viitoare, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au declarat Kremlinul și un purtător de cuvânt al ONU pe 22 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că întâlnirea va avea loc pe 26 aprilie și că Guterres se va întâlni mai întâi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„El va fi primit și de președintele rus Vladimir Putin”, a adăugat Peskov.

Un purtător de cuvânt al ONU a spus că Guterres speră să vorbească despre ce se poate face pentru a aduce pacea în Ucraina. Întâlnirea a fost anunțată după ce principalul diplomat al Rusiei a declarat că discuțiile pentru a pune capăt luptelor din Ucraina au „încetat”.

Lavrov a spus în timpul unei conferințe de presă că discuțiile au fost oprite deoarece o propunere pe care Rusia a transmis-o negociatorilor ucraineni în urmă cu aproximativ cinci zile „rămâne fără răspuns”.

Propunerea a fost elaborată ținând cont de comentariile ucrainene, a spus Lavrov. Vladimir Medinsky, consilierul lui Putin și principalul negociator al Rusiei la discuțiile cu Ucraina, a confirmat informațiile conform cărora a purtat mai multe conversații îndelungate pe 22 aprilie cu șeful delegației ucrainene. El nu a oferit detalii despre ceea ce s-a discutat sau dacă s-au făcut progrese.

XS
SM
MD
LG