Linkuri accesibilitate

Locuitori din Irpin, în fața mașinilor distruse
Locuitori din Irpin, în fața mașinilor distruse

Războiul lui Putin în Ucraina | Polonia și Bulgaria rămân fără gaz rusesc. Podul de la Zatoka, în apropiere de granița cu România, bombardat

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declară din nou că trimiterea de arme către Ucraina înseamnă că NATO este „în esență angajată în război cu Rusia și că există riscul escaladării conflictului în unul nuclear.

De miercuri, Rusia taie furnizarea gazului către Polonia, pe motiv că nu l-a plătit în ruble. Anunțul survine celui făcut de Polonia că va înăspri sancțiunile împotriva a 50 de entități și persoane din Rusia, printre care și cea mai mare companie de gaze din Rusia.

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au fost marți în Ucraina. Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denîs Șmihal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Putin, despărțit de masa de șase metri, deja celebră, i-a spus marți secretarului general al ONU, António Guterres, că Moscova nu a fost implicată în atrocitățile de la Bucea/Ucraina, care au avut loc începutul acestei luni.

Podul feroviar și rutier de la Zatoka, de peste Nistru din sud-vestul Ucrainei a fost grav avariat într-o explozie.

O nouă explozie a avut loc marți în Transnistria, după ce luni au avut loc mai multe explozii la sediul „ministerului securităţii publice” de la Tiraspol.

Separatiștii transnistreni le-au calificat drept„atacuri teroriste”, motiv pentru care au declarat cod roșu pentru „atacuri teroriste” pentru următoarele 15 zile. Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

SUA sunt dispuse să „mute munții din loc” pentru a ajuta Ucraina să se apere, a afirmat secretarul american al apărării Lloyd Austin, la întâlnirea NATO de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Soldații ucraineni vor fi pregătiți în Germania, care a decis să furnizeze echipamente antiaeriene Kievului.

Între timp, orașele din sudul și estul Ucrainei continuă să fie bombardate de ruși. Un ultim bilant al oficialilor ucraineni arată că cel puțin cinci persoane au fost ucise și 18 rănite în atacurile din weekendul trecut. Președintele Volodimir Zelenski a spus că este imposibil de prezis când se va termina războiul, dar că victoria Ucrainei este inevitabilă.

În Herson, singurul oraș important pe care Rusia îl ocupă în continuare, soldații ruși au preluat controlul clădirii consiliului local, potrivit primarului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că transporturile de arme occidentale către Ucraina înseamnă că NATO este „în esență angajată în război cu Rusia” și că există riscul „considerabil” ca conflictul să devină nuclear.

În replică, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că Lavrov doar încearcă să „sperie lumea să sprijine Ucraina”.

Anterior, oficialii ruși declaraseră că Rusia a atacat șase instalații feroviare din centrul și vestul Ucrainei, cu scopul de a bloca furnizarea de armament străin către Ucraina.

23:50 26.4.2022

Furnizarea gazului rusesc către Polonia și Bulgaria, întreruptă de miercuri

Decizia de a opri furnizarea a urmat anunțului făcut de Poloniei că va impune sancțiuni împotriva a 50 de entități și persoane, inclusiv cea mai mare companie de gaze din Rusia.

Oficial, guvernului polonez i s-a spus că furnizarea de gaze a țării din Rusia se va opri de miercuri, după refuzul Varșoviei de a plăti furnizorul său, Gazprom, în ruble.

Într-o conferință de presă organizată în grabă, miniștrii polonezi au declarat că au suficiente rezerve de gaz pentru a rezista întreruperii, dar au acuzat Gazprom de încălcarea contractului.

Polonia a împins UE și alți aliați occidentali să meargă mai departe în pedepsirea Kremlinului pentru invadarea Ucrainei .

PGNiG, cel mai mare furnizor de gaze din Polonia, a declarat că va depune o plângere pentru încălcarea contractului.

De asemenea, Gazprom a anunțat că va opri aprovizionarea cu gaz a Bulgariei începând de miercuri, a anunţat marţi ministerul bulgar al Energiei într-un comunicat preluat de CNN.

Ministerul Energiei a spus că noua procedură de plată propusă de Rusia nu a fost compatibilă cu contractul existent până la sfârșitul acestui an și a prezentat „riscuri semnificative” pentru Bulgaria.

Acesta a spus că partea bulgară „și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și a efectuat toate plățile necesare în temeiul acestui contract în timp util, cu sârguință și în conformitate cu prevederile sale”.

Agențiile guvernamentale bulgare au luat măsuri pentru a face aranjamente alternative pentru furnizarea de gaze naturale și pentru a aborda situația, se arată în comunicat.

„În prezent, nu au fost impuse măsuri restrictive asupra consumului de gaze în Bulgaria”, a adăugat ministerul.

23:14 26.4.2022

Premierul României și președintele Camerei Deputaților, în Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au fost marți în Ucraina, unde au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denîs Șmihal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

21:49 26.4.2022

Putin către Guterres: Rusia n-are nicio legătură cu atrocitățile de la Bucea

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a spus marți secretarului general al ONU, António Guterres, că Moscova nu a fost implicată în atrocitățile de la Bucea/Ucraina, care au avut loc începutul acestei luni.

„Rusia s-a confruntat cu provocări la Bucea, ceva cu care partea rusă nu a avut nimic de-a face”, a spus Putin în timpul întâlnirii de la Kremlin.

„Forțele ruse nu aveau legături cu Bucea. Știm cine a făcut-o. Știm cine a pregătit această provocare, mijloacele pe care le-au folosit. Știm cine sunt.”

Ucraina a acuzat armata rusă că a executat civili în Bucea, ocupată de trupele ruse.

Putin a învinuit în continuare Ucraina pentru blocarea procesului de negocieri, spunând că nu va semna un acord de garantare a securității cu Ucraina fără ca problemele teritoriale ale Crimeei și Donbasului să fie rezolvate.

„Cu toate acestea, discuțiile sunt în desfășurare și se desfășoară într-un format online”, a spus Putin.

„Sper că acest lucru ne va conduce la „un rezultat pozitiv”.

Liderul rus a mai spus că în prezent „nu au loc operațiuni militare directe” în jurul combinatului Azovstal. El a fost de acord „în principiu” cu implicarea Națiunilor Unite și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în evacuarea cetățenilor din uzina Azovstal din Mariupol.

De asemenea, secretarul general al ONU, António Guterres, „a reiterat poziția Națiunilor Unite cu privire la Ucraina, iar ei [Guterres și Putin] au discutat propunerile de asistență umanitară și de evacuare a civililor din zonele de conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, citat de CNN.

20:19 26.4.2022

Podul strategic de la Zatoka, de peste Nistru, bombardat de ruși

O rachetă rusă a lovit un pod strategic peste estuarul râului Nistru care leagă părţi ale regiunii Odesa de România vecină, relatează The Guardian, care citează oficiali ucraineni din apărăre.

Lovitura a întrerupt legătura feroviară cu zinele din regiunea Odesa, la vest de România, a declarat șeful căilor ferate din Ucraina.

Pe pod trec o şosea şi o cale ferată.

În imaginile surprinse după atac se poate vedea că podul este destul de avariat.

Podul reprezintă singura conexiune cu localităţi ale Odesei (Izmail, Bolgrad şi Belgorod-Dnestrovski).

„Din cauza unui atac cu rachete în regiunea Odesa, podul peste estuarul Nistrului este avariat. Informaţii suplimentare şi date despre răniţi sunt în curs de confirmare. Podul este închis acum. Dacă acesta rămâne închis, accesul la o parte din regiunea Odesa va fi posibil doar de-a lungul graniţei cu Moldova”, a scris pe Twitter Anton Geraşcenko, consilierul ministrului ucrainean de interne.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG