Referendum mimat de ruși pentru independența Regiunii Herson
Rusia mimează organizarea unui referendum, miercuri, în regiunea Herson, ocupată pe scară largă, pentru a cere populației să aprobe „independența” unei noi entități numite „Republica Populară Herson”.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat acest referendum drept un „referendum de fațadă”, afirmând că civilii și-au arătat deja „atitudinea față de ocupanți” prin proteste în orașele ocupate, relatează CNN.
„Oamenii (n.r. din orașele ocupate) și-au arătat prin protestul lor atitudinea față de ocupanți; au arătat că Ucraina va câștiga cu siguranță”, a spus Zelensky în discursul său video de luni.
Ministerul britanic al Apărării: Orașul Kreminna, capturat de ruși
Ministerul Apărării din Regatul Unit arată în actualizarea sa zilnică, orașul Kreminna din Lugansk a fost capturat de ruși, deși nu a oferit mai multe detalii în acest sens, potrivit BBC.
Rapoartele anterioare sugerau deja că forțele ruse controlau Kreminna, un oraș de aproximativ 18.000 de locuitori.
Ministerul britanic a adăugat că au fost raportate lupte grele în sudul orașului Izium, în timp ce forțele ruse încearcă să avanseze spre orașele Sloviansk și Kramatorsk din nord și est, se arată în comunicat.
Actualizarea mai arată că forțele ruse încearcă probabil să încercuiască poziții puternic fortificate ucrainene din estul Ucrainei.
BBC scrie că nu a putut verifica independent aceste informații.
Lavrov aduce din nou în discuție folosirea armelor nucleare
Livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianţa NATO este „în esenţă implicată în război cu Rusia", iar Moscova consideră aceste arme ca fiind ţinte legitime, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu difuzat luni, relatează Reuters.
„Aceste arme vor fi o ţintă legitimă pentru acţiunea militară a Rusiei în contextul operaţiunii speciale", a afirmat Serghei Lavrov în interviul difuzat de televiziunea de stat din Rusia.
Lavrov a spus că există posibilitatea ca acest conflict să escaladeze la arme nucleare, deși a declarat că există o speranță cu privire la perspectivele unui acord de pace. El a spus că Moscova vrea să evite riscurile „artificial” crescute ale unui astfel de conflict: „Nu aș vrea să ridic aceste riscuri în mod artificial. Mulți ar dori asta. Pericolul este grav, real și nu trebuie să-l subestimăm"
„Au fost vizate instalaţiile de depozitare din vestul Ucrainei de mai multe ori (de către forţele ruse). Cum poate fi altfel?" a spus Serghei Lavrov.
„NATO, în esenţă, este angajată într-un război cu Rusia printr-un proxy şi înarmează acel proxy. Războiul înseamnă război", a mai declarat ministrul de externe rus.
Lavrov l-a acuzat și pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski că „s-a prefăcut” că negociază, numindu-l „un actor bun”. „Dacă priviți cu atenție și citiți cu atenție ceea ce spune el, veți găsi o mie de contradicții”, a spus diplomatul rus.
Exploziile din Tiraspol, o provocare a Moscovei
Mai multe explozii au avut loc luni la sediul „ministerului securităţii publice”, la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria, în urma unui atac cu un lansator de grenade, care nu s-a soldat cu răniţi.
Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse, a transmis CNN.
Departamentul de informaţii al Ministerului Apărării a transmis, pe canalul său Telegram, că, cu trei zile înainte de incident, liderii regiunii separatiste „se pregăteau deja pentru asta şi au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil” la Ministerul Securităţii Statului care a fost avariat în explozii.
„În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB (serviciul de securitate rus) pentru a insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean”, se arată în comunicat.
Facebook Forum