Linkuri accesibilitate

Locuitori din Irpin, în fața mașinilor distruse
Locuitori din Irpin, în fața mașinilor distruse

Războiul lui Putin în Ucraina | Polonia și Bulgaria rămân fără gaz rusesc. Podul de la Zatoka, în apropiere de granița cu România, bombardat

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declară din nou că trimiterea de arme către Ucraina înseamnă că NATO este „în esență angajată în război cu Rusia și că există riscul escaladării conflictului în unul nuclear.

De miercuri, Rusia taie furnizarea gazului către Polonia, pe motiv că nu l-a plătit în ruble. Anunțul survine celui făcut de Polonia că va înăspri sancțiunile împotriva a 50 de entități și persoane din Rusia, printre care și cea mai mare companie de gaze din Rusia.

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au fost marți în Ucraina. Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denîs Șmihal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Putin, despărțit de masa de șase metri, deja celebră, i-a spus marți secretarului general al ONU, António Guterres, că Moscova nu a fost implicată în atrocitățile de la Bucea/Ucraina, care au avut loc începutul acestei luni.

Podul feroviar și rutier de la Zatoka, de peste Nistru din sud-vestul Ucrainei a fost grav avariat într-o explozie.

O nouă explozie a avut loc marți în Transnistria, după ce luni au avut loc mai multe explozii la sediul „ministerului securităţii publice” de la Tiraspol.

Separatiștii transnistreni le-au calificat drept„atacuri teroriste”, motiv pentru care au declarat cod roșu pentru „atacuri teroriste” pentru următoarele 15 zile. Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

SUA sunt dispuse să „mute munții din loc” pentru a ajuta Ucraina să se apere, a afirmat secretarul american al apărării Lloyd Austin, la întâlnirea NATO de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Soldații ucraineni vor fi pregătiți în Germania, care a decis să furnizeze echipamente antiaeriene Kievului.

Între timp, orașele din sudul și estul Ucrainei continuă să fie bombardate de ruși. Un ultim bilant al oficialilor ucraineni arată că cel puțin cinci persoane au fost ucise și 18 rănite în atacurile din weekendul trecut. Președintele Volodimir Zelenski a spus că este imposibil de prezis când se va termina războiul, dar că victoria Ucrainei este inevitabilă.

În Herson, singurul oraș important pe care Rusia îl ocupă în continuare, soldații ruși au preluat controlul clădirii consiliului local, potrivit primarului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că transporturile de arme occidentale către Ucraina înseamnă că NATO este „în esență angajată în război cu Rusia” și că există riscul „considerabil” ca conflictul să devină nuclear.

În replică, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că Lavrov doar încearcă să „sperie lumea să sprijine Ucraina”.

Anterior, oficialii ruși declaraseră că Rusia a atacat șase instalații feroviare din centrul și vestul Ucrainei, cu scopul de a bloca furnizarea de armament străin către Ucraina.

14:31 26.4.2022

ONU: 5,2 milioane de persoane au fugit din Ucraina

Ultimul raport de la Agenția ONU pentru refugiați arată că numărul persoanelor care ar urma să părăsească Ucraina din cauza războiului a ajuns la 8,3 milioane, arată BBC.

O estimare de la începutul lunii martie sugera că patru milioane de refugiați ar pleca, dar această estimare a fost deja depășită.

Potrivit ONU, de când Rusia a invadat Ucraina, 5,2 milioane de oameni au fugit din calea războiului. Alte 7,7 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării.

Peste 500.000 de oameni din Ucraina au venit în România
Peste 500.000 de oameni din Ucraina au venit în România

14:04 26.4.2022

Incidente în Transnistria. Cele mai importante informații ale momentului

  • În Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, au avut loc trei explozii. Nu au fost înregistrate victime.
  • O explozie avut loc marți dimineață și a distrus antene de comunicații, potrivit autorităților de la Tiraspol. Luni, sediul așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol a fost atacat posibil cu aruncătoare de grenade, clădirea fiind avariată la etajele superioare.
  • Separatiștii din Transnistria au calificat incidentele drept „atentate teroriste” și au instituit cod roşu de alertă teroristă, prin care vor fi sporite măsurile de securitate.
  • Maia Sandu face apel la evitarea informațiilor false și la mass media să evite manipularea de dragul ratingului. „Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul de facto al Republicii Moldova, dar necontrolat de Moldova.” Ea a confirmat că și la aerodromul de la Tiraspol a existat „o explozie” și nu un „atac”. Ea a spus că informațiile pe care le deține arată că atacurile sunt din interiorul regiunii transnistrene.
  • Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova urmărește cu „îngrijorare” evoluția situației din regiunea transnistreană în urma exploziilor produse în ultimele 24 de ore.
  • Ministerul Apărării din Ucraina a arătat că exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o „provocare planificată" a serviciilor secrete ruse.
Două turnuri de comunicații au fost distruse marți dimineață în regiunea Transnistria.
Două turnuri de comunicații au fost distruse marți dimineață în regiunea Transnistria.

13:35 26.4.2022

Separatiștii din Transnistria instituie cod roşu de alertă teroristă

În Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, a fost instituit cod roşu de alertă teroristă începând de marţi, timp de 15 zile, transmite Radio Chişinău, care citează presa rusă, ce preia o declaraţie publicată pe site-ul liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Krasnoselski a întrunit aşa-zisul Consiliu Suprem de Securitate al regiunii, în cadrul căruia a calificat drept "atentate teroriste" atacurile asupra sediului Serviciului de Securitate de la Tiraspol, unităţii militare din satul Parcani şi celor două turnuri de comunicare din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, potrivit Deschide.md.

Krasnoselski pregăteşte spre semnare un decret prin care vor fi sporite măsurile de securitate în Transnistria, arată presa de peste Prut. Printre măsurile luate se numără instalarea unor puncte de control la intrarea în oraşele din regiunea transnistreană. Vehiculele vor fi oprite şi verificate aleatoriu pe timp de zi, iar pe timp de noapte măsurile de control îi vor afecta pe toţi cei care intră în localităţi. De asemenea, şcolile şi universităţile din oraşele transnistrene vor încheia anul de învăţământ în regim online.

Anterior, reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului au declarat pentru RIA Novosti că aşa-zisele autorităţi transnistrene vor lua în cel mai scurt timp măsuri pentru apărarea intereselor regiunii separatiste.

Totodată, aşa-zisele autorităţi ale regiunii separatiste transnistrene au anulat parada care urma să aibă loc la Tiraspol cu ocazia zilei de 9 mai. Decizia a fost luată în contextul introducerii codului roşu de alertă teroristă pentru următoarele 15 zile. De "Ziua Victoriei" vor avea loc doar depuneri de flori, anunţă autorităţile separatiste din stânga Nistrului, citate de presa locală, scrie Deschide.md.

13:19 26.4.2022

Secretarul american al Apărării: Rusia poartă un război pentru a satisface ambițiile unui singur om

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți că invazia Rusiei și atrocitățile din Ucraina sunt „de neapărat”, pentru că Rusia a bombardat spitale și a lăsat copiii „traumatizați”, scrie CNN.

„Invazia Rusiei este de neapărat, la fel și atrocitățile rusești”, a spus Austin, vorbind la baza aeriană americană Ramstein din Germania, unde SUA găzduiesc discuții privind apărarea din Ucraina.

„Toți pornim astăzi de la o poziție de claritate morală – Rusia poartă un război pentru a satisface ambițiile unui singur om.

„Ucraina duce un război de necesitate pentru a-și apăra democrația, suveranitatea și cetățenii săi”, a mai spus Austin.

Secretarul american al Apărării a spus că recenta sa călătorie la Kiev i-a „întărit” „admirarea” pentru forțele armate ucrainene.

„Ucraina crede clar că poate câștiga. La fel și toți cei de aici. Ucraina are nevoie de ajutorul nostru pentru a câștiga astăzi și vor avea în continuare nevoie de ajutorul nostru când războiul se va termina”, a mai spus secretarul de stat.

„Suntem cu toții aici din cauza curajului Ucrainei, din cauza civililor nevinovați care au fost uciși și din cauza suferinței pe care poporul tău încă o îndure. Țara ta a fost devastată, spitalele tale au fost bombardate, cetățenii tăi au fost executați, copiii au fost traumatizați”, a adăugat Lloyd Austin, care i-a numit pe ucraineni „prietenii mei”.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au vizitat Kievul, luni, 25 aprilie 2022.
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au vizitat Kievul, luni, 25 aprilie 2022.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG