Linkuri accesibilitate

Locuitori din Irpin, în fața mașinilor distruse
Locuitori din Irpin, în fața mașinilor distruse

Războiul lui Putin în Ucraina | Polonia și Bulgaria rămân fără gaz rusesc. Podul de la Zatoka, în apropiere de granița cu România, bombardat

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, declară din nou că trimiterea de arme către Ucraina înseamnă că NATO este „în esență angajată în război cu Rusia și că există riscul escaladării conflictului în unul nuclear.

De miercuri, Rusia taie furnizarea gazului către Polonia, pe motiv că nu l-a plătit în ruble. Anunțul survine celui făcut de Polonia că va înăspri sancțiunile împotriva a 50 de entități și persoane din Rusia, printre care și cea mai mare companie de gaze din Rusia.

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au fost marți în Ucraina. Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denîs Șmihal și cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Putin, despărțit de masa de șase metri, deja celebră, i-a spus marți secretarului general al ONU, António Guterres, că Moscova nu a fost implicată în atrocitățile de la Bucea/Ucraina, care au avut loc începutul acestei luni.

Podul feroviar și rutier de la Zatoka, de peste Nistru din sud-vestul Ucrainei a fost grav avariat într-o explozie.

O nouă explozie a avut loc marți în Transnistria, după ce luni au avut loc mai multe explozii la sediul „ministerului securităţii publice” de la Tiraspol.

Separatiștii transnistreni le-au calificat drept„atacuri teroriste”, motiv pentru care au declarat cod roșu pentru „atacuri teroriste” pentru următoarele 15 zile. Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

SUA sunt dispuse să „mute munții din loc” pentru a ajuta Ucraina să se apere, a afirmat secretarul american al apărării Lloyd Austin, la întâlnirea NATO de la baza aeriană Ramstein din Germania.

Soldații ucraineni vor fi pregătiți în Germania, care a decis să furnizeze echipamente antiaeriene Kievului.

Între timp, orașele din sudul și estul Ucrainei continuă să fie bombardate de ruși. Un ultim bilant al oficialilor ucraineni arată că cel puțin cinci persoane au fost ucise și 18 rănite în atacurile din weekendul trecut. Președintele Volodimir Zelenski a spus că este imposibil de prezis când se va termina războiul, dar că victoria Ucrainei este inevitabilă.

În Herson, singurul oraș important pe care Rusia îl ocupă în continuare, soldații ruși au preluat controlul clădirii consiliului local, potrivit primarului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că transporturile de arme occidentale către Ucraina înseamnă că NATO este „în esență angajată în război cu Rusia” și că există riscul „considerabil” ca conflictul să devină nuclear.

În replică, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că Lavrov doar încearcă să „sperie lumea să sprijine Ucraina”.

Anterior, oficialii ruși declaraseră că Rusia a atacat șase instalații feroviare din centrul și vestul Ucrainei, cu scopul de a bloca furnizarea de armament străin către Ucraina.

14:59 26.4.2022

Șeful ONU i-a spus lui Lavrov că Moscova trebuie să înceteze războiul din Ucraina

Într-o întâlnire la Moscova, secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a spus ministrului rus de externe Serghei Lavrov că trebuie făcut tot posibilul pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Guterres va purta discuții și cu președintele Vladimir Putin.

Într-o declarație pentru presa de la Moscova, Antonio Guterres a spus că a venit la Moscova ca „mesager al păcii” pentru a „salva vieți și reduce suferința”. Șeful ONU a adaugat că a avut loc discuții sincere cu Lavrov și este clar că există două poziții diferite cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina.

14:39 26.4.2022

Soldații ucraineni vor fi antrenați în Germania

Un soldat ucrainea se uită la treapta de amplificare a unei rachete balistice rusești care a căzut în regiunea Harkov, pe 25 aprilie 2022
Un soldat ucrainea se uită la treapta de amplificare a unei rachete balistice rusești care a căzut în regiunea Harkov, pe 25 aprilie 2022

Soldaţi ucraineni urmează să fie antrenaţi pe teritoriul german pentru a folosi sisteme de artilerie, a anunţat marţi ministrul apărării german Christine Lambrecht, transmite Reuters. „Lucrăm împreună cu prietenii noştri americani pentru pregătirea trupelor ucrainene pe teritoriul german, în legătură cu sisteme de artilerie'', a spus Lambrecht întâlnire organizată de secretarul american al apărării Lloyd Austin la baza aeriană Ramstein din Germania.

Christine Lambrecht a evocat criticile formulate la adresa Germaniei în ultimele săptămâni referitoare la refuzul său de a livra armament greu Ucrainei, dar a precizat că decizia recentă a Berlinului de a furniza echipamente antiaeriene Kievului este un progres. „Am decis ieri că Germania va facilita livrarea de arme antiaeriene autopropulsate Ghepard pentru Ucraina'', a afirmat ministrul german, potrivit transcriptului discursului său. Acţiunile preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina înseamnă că Rusia „a părăsit cercul naţiunilor civilizate'', a mai spus ea.

La reuniunea pe tema războiului din Ucraina organizată la baza americană Ramstein iau parte ministrul apărării din SUA, Lloyd Austin, miniştrii apărării din mai multe ţări, precum şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

14:31 26.4.2022

ONU: 5,2 milioane de persoane au fugit din Ucraina

Ultimul raport de la Agenția ONU pentru refugiați arată că numărul persoanelor care ar urma să părăsească Ucraina din cauza războiului a ajuns la 8,3 milioane, arată BBC.

O estimare de la începutul lunii martie sugera că patru milioane de refugiați ar pleca, dar această estimare a fost deja depășită.

Potrivit ONU, de când Rusia a invadat Ucraina, 5,2 milioane de oameni au fugit din calea războiului. Alte 7,7 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării.

Peste 500.000 de oameni din Ucraina au venit în România
Peste 500.000 de oameni din Ucraina au venit în România

14:04 26.4.2022

Incidente în Transnistria. Cele mai importante informații ale momentului

  • În Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, au avut loc trei explozii. Nu au fost înregistrate victime.
  • O explozie avut loc marți dimineață și a distrus antene de comunicații, potrivit autorităților de la Tiraspol. Luni, sediul așa-numitului Minister al Securității (MGB) de la Tiraspol a fost atacat posibil cu aruncătoare de grenade, clădirea fiind avariată la etajele superioare.
  • Separatiștii din Transnistria au calificat incidentele drept „atentate teroriste” și au instituit cod roşu de alertă teroristă, prin care vor fi sporite măsurile de securitate.
  • Maia Sandu face apel la evitarea informațiilor false și la mass media să evite manipularea de dragul ratingului. „Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul de facto al Republicii Moldova, dar necontrolat de Moldova.” Ea a confirmat că și la aerodromul de la Tiraspol a existat „o explozie” și nu un „atac”. Ea a spus că informațiile pe care le deține arată că atacurile sunt din interiorul regiunii transnistrene.
  • Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova urmărește cu „îngrijorare” evoluția situației din regiunea transnistreană în urma exploziilor produse în ultimele 24 de ore.
  • Ministerul Apărării din Ucraina a arătat că exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o „provocare planificată" a serviciilor secrete ruse.
Două turnuri de comunicații au fost distruse marți dimineață în regiunea Transnistria.
Două turnuri de comunicații au fost distruse marți dimineață în regiunea Transnistria.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG