Un ministru rus nu exclude posibilitatea ca Republica Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina
Un ministru rus a refuzat să excludă posibilitatea ca regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, să fie atrasă în războiul din Ucraina.
Adjunctul ministrului de externe, Andrei Rudenko, a declarat marți că Moscova este „îngrijorată” de șirul de explozii recente din Transnistria, spunând că Rusia „ar dori să evite un scenariu” în care Transnistria ar fi târâtă în război.
Adresându-se jurnaliştilor de la Moscova, Rudenko a spus că „situaţia cu exploziile” din regiune indică faptul că „anumite forţe” din spatele atacurilor sunt interesate să creeze „un alt focar de tensiune în Europa” – o referire la două episoade de violenţă raportate în enclavă în tot atâtea zile.
„Se va desfășura o anchetă în consecință și sperăm că vor fi stabilite motivele și cei responsabili vor fi pedepsiți”, a spus Rudenko, citat de RIA Novosti.
Șeful Pentagonului după întâlnirea de la Ramstein: SUA vor să „îngreuneze” sarcina Rusiei de a-și mai amenința vecinii
Miniștri din 40 de țări - atât NATO, cât și non-membre NATO - s-au întâlnit la baza aeriană de la Ramstein, din Germania, pentru a discuta despre sprijinul pe care-l vor acorda Ucrainei pentru a face față invaziei rusești. Ei au discutat despre un pachet de ajutor militar și financiar pentru Ucraina
Cea mai semnificativă schimbare după întâlnire a fost cea privitoare la politica Germaniei, care va furniza acum armament greu pentru Ucraina, transmite BBC.
În timpul conferinței de presă de după eveniment, secretarul american al apărării, Lloyd Austin (foto), a spus că decizia Germaniei de a furniza Ucrainei sisteme antiaeriene Gepard și de a oferi instruire a fost o „mișcare semnificativă”.
Întrebat despre amenințarea nucleară din Rusia, Austin a spus că este inutil și periculos să se speculeze despre armele nucleare.
De asemenea, secretarul american al apărării i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să detensioneze conflictul.
SUA s-au angajat să mute „cerul și pământul” pentru a se asigura că Ucraina învinge Rusia, a spus Austin, care a adăugat că „Ucraina crede în mod clar că poate câștiga, la fel și toată lumea de aici”.
El a spus că SUA vor să „îngreuneze” sarcina Rusiei de a-și mai amenința vecinii.
Austin a spus că SUA analizează cauza recentelor atacuri din Transnistria, un teritoriu separatist controlat de ruși din Moldova.
Departamentul american al Apărării înființează un centru de control pentru ajutorul militar al Ucrainei în Germania, a declarat oficialul
Departamentul Apărării a înființat un centru de control pentru a coordona transporturile și pentru a „eficientiza livrarea” asistenței militare către Ucraina atât cu forțele americane, cât și cu forțele aliate la Stuttgart, Germania, în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA, a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării al SUA, mați, după întâlnirea de la Ramstein, citat de CNN.
Centrul de control EUCOM al Ucrainei, sau ECCU, are sediul la cartierul general al Comandamentului European al SUA din Stuttgart și este condus de un general militar american de două stele, a spus oficialul.
Centrul lucrează îndeaproape cu ceea ce armata americană numește centrul internațional de coordonare a donatorilor, sau IDCC, care este condus de un general de o stea din Regatul Unit, a adăugat oficialul.
„Acesta a fost creat pentru a sprijini eforturile acestui sistem de securitate”, a spus oficialul.
Centrul de control, împreună cu personalul american, include personal din alte 15 națiuni de sprijin din Stuttgart, a spus oficialul. Centrul de control va gestiona, de asemenea, rețeaua a peste 40 de națiuni partenere și aliate care s-au întâlnit marți devreme în Germania și oferă asistență Ucrainei, a spus oficialul.
Acest nou grup de aliați se va întâlni o dată pe lună, a anunțat marți mai devreme secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Prima întâlnire a fost găzduită de Austin la baza aeriană Ramstein din Germania, marți.
Podul strategic de la Zatoka, de peste Nistru, bombardat de ruși
O rachetă rusă a lovit un pod strategic peste estuarul râului Nistru care leagă părţi ale regiunii Odesa de România vecină, relatează The Guardian, care citează oficiali ucraineni din apărăre.
Lovitura a întrerupt legătura feroviară cu zinele din regiunea Odesa, la vest de România, a declarat șeful căilor ferate din Ucraina.
Pe pod trec o şosea şi o cale ferată.
În imaginile surprinse după atac se poate vedea că podul este destul de avariat.
Podul reprezintă singura conexiune cu localităţi ale Odesei (Izmail, Bolgrad şi Belgorod-Dnestrovski).
„Din cauza unui atac cu rachete în regiunea Odesa, podul peste estuarul Nistrului este avariat. Informaţii suplimentare şi date despre răniţi sunt în curs de confirmare. Podul este închis acum. Dacă acesta rămâne închis, accesul la o parte din regiunea Odesa va fi posibil doar de-a lungul graniţei cu Moldova”, a scris pe Twitter Anton Geraşcenko, consilierul ministrului ucrainean de interne.
Putin către Guterres: Rusia n-are nicio legătură cu atrocitățile de la Bucea
Președintele rus, Vladimir Putin, i-a spus marți secretarului general al ONU, António Guterres, că Moscova nu a fost implicată în atrocitățile de la Bucea/Ucraina, care au avut loc începutul acestei luni.
„Rusia s-a confruntat cu provocări la Bucea, ceva cu care partea rusă nu a avut nimic de-a face”, a spus Putin în timpul întâlnirii de la Kremlin.
„Forțele ruse nu aveau legături cu Bucea. Știm cine a făcut-o. Știm cine a pregătit această provocare, mijloacele pe care le-au folosit. Știm cine sunt.”
Ucraina a acuzat armata rusă că a executat civili în Bucea, ocupată de trupele ruse.
Putin a învinuit în continuare Ucraina pentru blocarea procesului de negocieri, spunând că nu va semna un acord de garantare a securității cu Ucraina fără ca problemele teritoriale ale Crimeei și Donbasului să fie rezolvate.
„Cu toate acestea, discuțiile sunt în desfășurare și se desfășoară într-un format online”, a spus Putin.
„Sper că acest lucru ne va conduce la „un rezultat pozitiv”.
Liderul rus a mai spus că în prezent „nu au loc operațiuni militare directe” în jurul combinatului Azovstal. El a fost de acord „în principiu” cu implicarea Națiunilor Unite și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în evacuarea cetățenilor din uzina Azovstal din Mariupol.
De asemenea, secretarul general al ONU, António Guterres, „a reiterat poziția Națiunilor Unite cu privire la Ucraina, iar ei [Guterres și Putin] au discutat propunerile de asistență umanitară și de evacuare a civililor din zonele de conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, citat de CNN.
Facebook Forum