Linkuri accesibilitate

Fără mască în Parlament. Doi deputați PSD au încălcat regulile chiar la votul pentru moțiunea simplă pe Sănătate VIDEO


Parlamentul României s-a reunit miercuri pentru votarea moțiunii simple împotriva ministrului Sănătății
Parlamentul României s-a reunit miercuri pentru votarea moțiunii simple împotriva ministrului Sănătății

Doi parlamentari PSD au fost surprinși fără mască în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților în care s-au votat mai multe proiecte de lege și moțiunea simplă pe Sănătate. Ședința a durat aproximativ 40 de minute.

Deputații Radu Cristescu și Radu Popa, ambii membri ai PSD, au stat în partea din spate a sălii de plen.

Pe toată durata ședinței, Europa Liberă a remarcat cum ei nu poartă mască, lucru care s-a întâmplat și în momentul când își exprimă votul asupra moțiunii simple pe Sănătate.

Europa Liberă a filmat mai multe momente din ședință, în care deputații PSD stau în bănci fără mască. Au fost minute în care și alți parlamentari au renunțat la mască, din diferite motive, dar și-au pus ulterior masca în sala de plen. Spre exemplu, în filmare se vede fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, dar el își pune masca ulterior. De asemenea, o altă deputată aflată în spatele lui Radu Cristescu a stat câteva minute fără mască, dar și-a pus-o în timpul ședinței.

Radu Popa și Radu Cristescu nu au avut nici un moment mască și nici intenția de a o purta, după cum reiese din filmările Europa Liberă.

Video-urile sunt făcute în momente diferite ale ședinței, de la început până la final, când deputații s-au ridicat și au plecat din sală.

Radu Cristescu a ieșit din sala de plen având masca pe față. Întrebat de Europa Liberă de ce nu a purtat mască în timpul ședinței Camerei Deputaților, deputatul PSD a replicat: „probabil, am dat-o jos să respir, cine știe”.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Alexandru Rafila, a spus că nu a monitorizat ce au făcut colegii săi, dar că „utilizarea măștii trebuie să fie realizată, cu excepția unor momente când oamenii consumă alimente, beau apă sau fumează, ceea ce nu este cazul în clădirea Parlamentului”.

Potrivit acestuia, fiecare trebuie să își asume ce a făcut , iar apartenența politică nu are relevanță. El susține că și membri ai altor partide, probabil, au conduită similară.

Legea îi obligă pe parlamentari să poarte mască în timpul ședinței de plen, excepțiile existând doar în cazul unor persoane care au adeverință medicală că nu pot purta masca.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG