Linkuri accesibilitate

Masca, obligatorie în aer liber unde incidența depășește 3/1000. Nunți, botezuri, interzise


România - Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat marți noile restricții după creșterea numărului de cazuri de Covid-19 și prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că în localitățile în care incidența este sub trei la mie masca devine obligatorie în spațiile aglomerate, iar în localitățile în care incidența este peste 3 la mie, masca este obligatorie peste tot.

De asemenea, nunțile, botezurile și evenimentele private sunt interzise în toată țara. În schimb, restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele se vor închide progresiv, pe măsură ce indicele de infectare cu Covid-19 se va apropie de 3 la o mie de locuitori.

Ministrul Nelu Tătaru:

 • Se prelungește starea de alertă cu 30 de zile, din 15 octombrie

Secretarul de stat Raed Arafat, despre noile restricții:

 • Purtarea măștii va obligatorie în zonele aglomerate, acolo unde incidența (rata de infectare la mia de locuitori, calculată la 14 zile) este sub 3 la mie
 • În zonele în care incidența depășește 3 la mie purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile deschise
 • În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată.
 • Evenimentele private - nunți, botezuri, aniversări, mese festive - în spațiile închise și deschise sunt interzise pe plan național până se va ajunge la o reducere a cazurilor.
 • În ceea ce priveşte campania electorală - evenimentele sunt permise în spaţii interioare cu participarea a maximum 20 de persoane, iar în exterior numărul participanţilor se reduce la cel mult 50 de persoane.
 • Tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi se va testa o dată pe sătpămână prin grija DSP.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

 • Țin să menționez trendul ascendent pe care ne aflăm
 • Creșterea de cazuri noi duce și la restricții. Depinde doar de noi să nu avem o creștere exponențială, cu creșteri în ATI și la UPU
 • Vom avea și modificări de adaptare a tratării cazurilor simptomatice, asimtomatice și pacienți cu comorbidități
 • Ține doar de noi să gestionăm această pendemie

Secretarul de stat Raed Arafat despre evenimentele private:

 • E o decizie pe plan național. Am luat această decizie pentru că este foarte greu să se respecte regulile la aceste evenimente în general. Aici nu vorbim de săli de curs. S-a dovedit că nu se respectă regulile întotdeauna, devin locuri unde se răspândește virusul. Dacă situația se îmbunătățește, poate vom reveni, dar la acest moment aceasta este decizia CNSU. Este vorba despre evenimentele private în afara lăcașurilor de cult. Nu este inclus botezul, care se face cu un număr limitat de participanți
 • Cum se calculează rata de infectare la mia de locuitori: Numărul de cazuri de infectări din ultimele 14 zile, la mia de locuitori, fiind scoase focarele.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG