Linkuri accesibilitate

Masca, obligatorie și pe stradă în Belgia


De sâmbătă, au fost impuse noi restricții în Belgia, printre acestea aflându-se și obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile aglomerate: în piețe și pe străzile principale.

Măsurile au fost impuse pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus.

Anunțul a fost făcut de premierul belgian Sophie Wilmes, care a spus că preferă să-i nemulțumească pe unii dintre cetățeni, decât să ajungă ca toți să regrete mai târziu o situație care ar putea deveni incontrolabilă.

Măștile erau deja obligatorii în Belgia din 11 iulie, dar în spații închise - magazine, cinematografe, muzee, lăcașuri de cult și în mijloacele de transport în comun.

Printre măsurile intrate în vigoare sâmbătă se află și obligativitatea înregistrării datelor de contact ale clienților la restaurant, timp de 14 zile, la pachet cu obligativitatea purtării măști cu excepția momentului în care oamenii se așează la masă.

Între 15 şi 21 iulie, circa 216 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate zilnic în Belgia, în creştere cu 63% faţă de perioada precedentă.

Până în prezent, Belgia, o țară cu 11 milioane de locuitori, a înregistrat 65.200 de cazuri și cu 9.817 decese din cauza Covid.

România este pentru Belgia inclusă în zona portocalie, motiv pentru care cetățenilor români care intră pe teritoriul țării li se recomandă să intre în autoizolare sau să reducă, pe cât posibil, contactele.

Detalii privind statele/regiunile incluse în aceste zone sunt disponibile aici https://diplomatie.belgium.be/en .

De asemenea, cetățenii care intră din România în Regatul Belgiei trebuie să completeze și formularul Public Health Passengers Locator Form (disponibil la adresa: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/EN/Pages/Travel-to-Belgium.aspx ).

MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Belgia consultarea informațiilor publicate pe site-ul autorităților belgiene - https://diplomatie.belgium.be/en .

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 și 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice 0032(0)2 344 0854.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG