Linkuri accesibilitate

Medic: 30 de bebeluși au murit la „Marie Curie” din lipsă de locuri pentru internare


Ministrul Sănătății a dispus efectuarea unui control la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, după ce șeful secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți, medicul Cătălin Cîrstoveanu, a atras atenția că 30 de bebeluși au murit în ultimul an din cauză că nu sunt condiții pentru a putea fi tratați.

El a arătat că din cauză că nu mai sunt locuri libere în secție și că, de multe ori, doctorii sunt nevoiți să refuze internarea unor pacienți critici din lipsă de locuri.

„În România, mor foarte mulţi copii la nivelul 2 de îngrijire medicală, ceea ce este un lucru foarte grav. Suntem chemaţi de multe ori în justiţie pentru omor din culpă pentru că nu putem să îi primim în spital. Nu putem să îi aducem în spital din varii motive şi mor acolo. (...) De când am dat drumul aplicaţiei informatice, 30 au murit pe listă şi ne-am uitat la ei pentru că nu am putut să le facem nimic. Nu am putut să îi internăm să îi tratăm", a declarat medicul Cîrstoveanu.

Medicul spune că nu este o situație singulară cea de la Marie Curie, ci în întreaga țară se întâmplă.

„România are nevoie de 100 de paturi cu personal, cu infrastructură, fonduri pentru consumabile, cu salarii. Noi am anunțat lucrul ăsta. Există document oficial la Ministerul Sănătății în care se atestă. Sunt peste 150 de morți la nivelul 2. Un alt număr de pacienți, la nivelul 3, mor fără să primească îngrijirea corespunzătoare, adică fără operații. Nu e normal să se întâmple lucrul acesta”, a precizat Cătălin Cîrstoveanu.

Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii vor începe miercuri o acţiune de evaluare a modului de gestionare a activităţii la nivelul Spitalului „Marie Curie”, inclusiv la Secţia ATI, a declarat pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, drept reacție la afirmațiile medicului Cîrstoveanu.

XS
SM
MD
LG