Linkuri accesibilitate

Zeci de percheziții după intervenții chirurgicale de montare a unor stimulatoare cardiace prelevate de la cadavre


Procurorii cercetează posibile practici ilegale ale medicilor.
Procurorii cercetează posibile practici ilegale ale medicilor.

Zeci de percheziții au avut loc vineri în judeţele Brașov, Iași și Neamț la sediile unor spitale, instituții, firme și persoane într-un dosar ce vizează folosirea de dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate și implantate unor bolnavi cu probleme cardiace.

Dosarul este instrumentat de Parchetul General, de polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Investigații Criminale și de la Inspectoratele de poliție din Brașov, Iași, Neamț și Suceava și au fost făcute 24 de percheziții, transmit IGPR și Parchetul General.

Cercetările sunt făcute in rem, adică se cercetează fapte și nu persoane, pentru mai multe infracțiuni de dare și luare de mită, fals intelectual și uz de fals, înșelăciune și fals material în înscrisuri sub semnătură privată săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate ar fi fost montate unor pacienți cu probleme cardiace.

Potrivit procurorilor, medicii implicați au făcut mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora, spun polițiștii și procurorii de caz.

Mai mult, există suspiciunea că unora dintre pacienți li se dădea medicație astfel încît să se simtă mai rău și să ajungă în situația de a avea nevoie de aceste dispozitive, transmite Pro TV.

Faptele ar fi pus în pericol viețile celor circa 170 de bolnavi de inimă care au primit aparatele preluate de la cadavre.

Pacienții cărora le-au fost implantate dispozitivele nu au avut nici cea mai mică bănuială că le-au fost montate stimulatoare cardiace de la cadavre.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru News.ro că în anchetă sunt vizaţi doi medici, din Braşov şi din Iaşi.

După cele 24 de percheziții au fost puse în executare și 9 mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză și vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul IPJ Iași, anunță Poliția Română.

„Activitățile se desfășoară în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale (1), a unor unități medicale - spitale (5) și la un O.N.G. (1).”

Printre instituţiile la care au fost făcute percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului și 24 de adrese ale unor angajați de la Spitalul Militar Regina Maria din Brașov și Spitalul de Urgență Sfântul Spiridon din Iași.

De altfel, primele percheziții au avut loc chiar la Spitalul Sfantul Spiridon, la prima oră a zilei, la secția de cardiologie, de unde au fost ridicate documente iar mai mulți angajați au fost deja duși la audieri.

Ministerul Sănătății și-a anunțat, de asemenea, colaborarea totală cu autoritățile judiciare.

„Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”, a transmis Ministerul Sănătății.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG