Linkuri accesibilitate

Medici dentiști din Pitești, în anchetă disciplinară. Un copil a murit


Cabinet stomatologic

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a anunţat, joi, că s-a autosesizat și anchetează disciplinar cadrele medicale implicate în cazul copilului de 4 ani care a murit după o anestezie generală efectuată la o clinică stomatologică din Piteşti.

Colegiul precizează că în activitatea comisiilor de disciplină nu intră analiza cazurilor de malpraxis. În acest caz, competența este atribuită legal fie Comisiei de Monitorizare și Competență profesională pentru Cazurile de Malpraxis, care funcționează în cadrul Direcției de Sănătate Publică, fie instanței de judecată.

„Subliniem că răspunderea disciplinară a medicului stomatolog nu exclude nici răspunderea civilă, penală, administrativă sau materială a acestuia”, mai precizează CMSR într-un comunicat de presă.

Un copil de 4 ani a intrat în comă după ce i s-a făcut anestezie generală, pe 10 februarie, la o clinică stomatologică din Pitești, și a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Copilul a intrat în stop cardio-respirator, miercuri după-amiază, și nu a mai putut fi resuscitat.

Poliţiştii din Argeș au anunțat, miercuri seara, că fac cercetări, într-un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 11 februarie, că se fac verificări la clinica stomatologică din Piteşti, unde s-ar fi făcut intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate.

Direcția Sanitară din Argeș a verificat clinica de stomatologie și a amendat-o cu 20.000 de lei, întrucât, deşi are autorizaţie de funcţionare, nu are Secţie ATI. Fără o secție ATI nu pot fi efectuate legal anestezii generale.

„Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.(…) Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. În ASF nu are înscris obiectul de activitate: anestezie-analgo-sedare”, a comunicat Ministerul Sănătăţii.

Presa locală a transmis că DSP Argeș a închis, miecuri seara, clinica stomatologică.

„Având în vedere riscul major care s-a generat, copilul a murit, și având în vedere severitatea efectului din cauza expunerii la acest risc, am decis suspendarea activității clinicii Teddy Care până la intrarea în legalitate, până la încheierea contractului cu medicul anestezist și până la schimbarea certificatului de înregistrare la Colegiul Medicilor, pentru că au și funcție de ATI care trebuie să fie exclusă din obiectul de activitate”, a declarat un inspector DSP Argeș, citat de Universul argeșean.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, miercuri seara, într-o emisiune televizată, că substanța folosită la anestezia generală în cazul copilului de 4 ani, propofolul, este foarte puternică și trebuie folosită „numai într-un cadru care poate fi monitorizat corect”. Costache a amintit că din cauza aceleiași substanțe a murit Michael Jackson.

Ministrul a mai spus că, în perioada următoare, va fi verificat modul în care cabinetele stomatologice fac anestezii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
XS
SM
MD
LG