Linkuri accesibilitate

Medicii stomatologi protestează față de două decizii care le limitează activitatea


Imagine din arhiva RFE/RL cu doi pacienți într-un cabinet stomatologic.
Imagine din arhiva RFE/RL cu doi pacienți într-un cabinet stomatologic.

Medicii stomatologi protestează vineri faţă de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Ei acuză organizația reprezentativă că a emis două decizii care restrâng numărul şi tipul de intervenţii pe care medicii dentişti le pot face, în funcţie de specializarea lor.

Deciziile produc deja efecte după publicarea lor în Monitorul Oficial, în luna iunie, spun medicii stomatologi.

Aceștia cer demisia biroului executiv al Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), limitarea numărului de mandate a conducerii și publicarea stenogramelor şedinţelor în care s-a discutat despre adoptarea respectivelor decizii, informează News.ro.

Potrivit Patronatului Medicilor Stomatologi din România, cele două decizii reglementează competenţele din specialitatea stomatologie generală și cele din specialitatea chirurgie dento-alveolară, iar din această cauză, peste 15.000 de medici stomatologi nu-şi mai pot exercita profesia la fel ca înainte.

„Anumite manopere şi tratamente nu le mai pot efectua fiind nevoiţi să trimită pacienţii la alţi medici specialişti, deşi toate acestea au fost efectuate până acum fără nicio problemă în cele mai sigure condiţii pentru pacienţi”, susține această organizație.

În apărarea sa, CMSR a spus că textele au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial „dintr-o regretabilă eroare de transcriere”.

Vineri, Ministerul Sănătăţii a transmis că protestele sunt justificate și urmează să aibă o întâlnire cu conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România, mai transmite News.ro.

„Vor fi luate măsurile legale pentru ca în viitor să se evite situaţiile similare celei care a dus la decizia CMSR, fără avizul Ministerului Sănătăţii şi a afectat negativ modul de exercitare a profesiunii de medic stomatolog”, a transmis ministerul.

În ceea ce privește cererea privind limitarea numărului de mandate, ministerul a spus că se va asigura că procesul alegerilor la șefia CMSR, organizate în toamnă, va fi transparent.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
XS
SM
MD
LG