Linkuri accesibilitate

Medicul chinez care a avertizat despre coronavirus a murit


Li Wenliang, 34 de ani, medicul olftalmolog din Wuhan care a lansat primul avertisment despre noul coronavirus a murit
Li Wenliang, 34 de ani, medicul olftalmolog din Wuhan care a lansat primul avertisment despre noul coronavirus a murit

Li Wenliang, medicul chinez care a avertizat cu privire la o posibilă boală „asemănătoare cu SARS” în decembrie 2019, a murit, potrivit Spitalului Central Wuhan, transmite site-ul CNN.

Confirmarea survine unor declarații oficiale contradictorii despre starea sa, care infirmau decesul, spitalul central din Wuhan lansând o declarație în care se spunea că Li era încă în viață și în stare critică, adăugând că se fac încercări de resuscitare a sa. Ulterior, spitalul i-a confirmat decesul.

Li a murit din cauza coronavirusului din Wuhan, la primele ore ale zilei.

„Oftalmologul spitalului nostru Li Wenliang a fost, din păcate, infectat cu coronavirus în timpul activității sale în lupta împotriva epidemiei de coronavirus", se arată în ultima declarație a spitalului.

„A murit la 2:58, pe 7 februarie, după încercări eșuate de resuscitare”.

Li Wenliang, 34 de ani, este un medic olftalmolog din Wuhan care a lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.

La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândește zvonuri şi ştiri false. A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal în primele săptămâni ale epidemiei, care a contaminat peste 28.000 de persoane şi a ucis peste 560.

Li Wenliang a fost spitalizat pe 12 ianuarie după ce a contractat virusul de la unul dintre pacienţii săi. Infecţia sa cu coronavirus a fost confirmată pe 1 februarie.

Joi, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat tristeţea la aflarea veştii despre moartea medicului chinez.

Bilanţul deceselor şi numărul persoanelor infectate de coronavirusul din Wuhan continuă să crească, epidemia nedând deocamdată semne de încetinire, în pofida măsurilor severe de carantină şi a metodelor de control impuse populaţiei în partea centrală a Chinei.

Numărul cazurilor confirmate pe plan mondial au ajuns joi la 28.275, din care peste 28.000 au fost depistate în China. Numărul noilor cazuri diagnosticate în această ţară a crescut cu 3,693 - 15% - în ziua precedentă. Până acum au fost înregistrate 565 de decese, din care doar două în afara Chinei continentale: unul în Filipine şi altul în Hong Kong.

Pe 3 ianuarie, Li a fost chemat la un post local de poliţie şi a primit o mustrare pentru „răspândirea de zvonuri online" şi pentru „perturbarea severă a ordinii sociale" prin intermediul mesajului său de pe mesageria WeChat.

Li a trebuit să semneze o declaraţie - jurnaliştii de la CNN deţin o fotografie a acesteia - în care şi-a recunoscut „infracţiunea" şi şi-a luat angajamentul de a nu mai comite „alte acţiuni ilegale" în viitor.

Medicul chinez se temea că urma să fie arestat. „Familia mea ar fi foarte îngrijorată dacă eu mi-aş pierde libertatea pentru câteva zile", a declarat el pentru CNN într-un mesaj pe WeChat, în care dezvăluia că tuşea prea mult şi respira cu prea mare dificultate pentru a putea să discute la telefon cu jurnaliştii postului american.

A fost în cele din urmă eliberat de poliţie, dar a revenit să lucreze la Wuhan Central Hospital, deşi se simţea lipsit de speranţă în legătură cu reacţia autorităţilor chineze. „Nu puteam să fac nimic. Totul trebuie să adere la linia oficială", a declarat el.

Pe 10 ianuarie, după ce a tratat un pacient, fără să ştie că acesta era infectat cu coronavirusul din Wuhan, Li a început să tuşească şi a făcut febră în ziua următoare. A fost spitalizat pe 12 ianuarie. În zilele următoare, starea lui de sănătate s-a înrăutăţit atât de mult, încât a fost internat la secţia de Terapie Intensivă şi conectat la aparatul de oxigen. Ulterior, a fost testat pozitiv cu coronavirus.

XS
SM
MD
LG