Linkuri accesibilitate

Medicul Virgil Musta: Orice cunoscut sau prieten poate fi infectat


Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Medicul Virgil Musta consideră că în România coronavirusul a ajuns la un așa nivel de răspândire încât orice cunoștință sau prieten poate fi sursă de infectare și poate reprezenta un risc.

Musta spune că medicii au ajuns deja în situația de a nu mai avea locuri de internare pentru bolnavii de Covid-19, fiind puși în situația tracasantă de a gestiona tensiuni și drama care le afectează eficiența actului medical.

„Asistăm la drame în familie, unde nu mai avem unde interna cazuri grave. Aparținătorii insistă foarte mult ca pacienții să fie internați, dar noi nu mai avem locuri. Această presiune face ca și medicii să fie foarte obosiți, tracasați, să aibă probleme în a-și desfășura în mod eficient actul medical”, a declarat doctorul Musta la Digi 24.

El spune că, spre deosebire de acum trei luni, când riscul de a întâlni o persoană infectată nu era foarte mare, „acum putem considera că orice persoană cu care ne întâlnim, prieten, cunoscut, este potențial infectat și ne poate îmbolnăvi.”

Medicul a făcut un apel insistent la purtarea permanentă a măștii de protecție, mai cu seamă atunci „când ne întâlnim cu cineva".

El a explicat că rata de infectare a crescut atât în România cât și în Europa tocmai pentru că oamenii au înțeles total greșit paradigma relaxării.

„S-a ajuns la o rea înțelegere a relaxării, lumea consideră că dacă ești relaxat nu trebuie să respecți regulile. Nu este adevărat".

România a atins vineri un nou record al cazurilor de coronavirus, fiind depistate 3.186 de persoane infectate după prelucrarea a 29.282 de teste. Rata de pozitivare se menține constantă peste 10%.

Alte 52 de decese au avut loc în ultima zi și crește și numărul pacienților internați pe secție de terapie intensivă la 613.

Grupul de comunicare strategică semnalează situația a 8 județe din țară unde incidența a trecut de 1,5 cazuri la mia de locuitori și astfel sunt necesare noi măsuri. Peste rata de 3, un oraș ar trebui să intre în carantină.

Județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:

  • București – 2,28
  • Alba – 1,98
  • Vâlcea -1,98
  • Iași – 1,80
  • Bacău – 1,72
  • Teleorman – 1,62
  • Neamț – 1,62
  • Vaslui – 1,59
XS
SM
MD
LG