Linkuri accesibilitate

65 de mii de elevi riscă să rămână cu situațiile neîncheiate. Secretar de stat: Mediile se pot închide și cu două note


Profesorii vor avea la dispoziție o perioadă mai lungă de timp pentru încheierea situației școlare a elevilor de pe semestrul I a anului școlar 2020-2021.

Datele oficiale de la Ministerul Educației arată că aproximativ 65.000 de elevi riscă să rămână cu mediile pe primul semestru neîncheiate, în principal pentru că nu au avut tablete.

Față de anii școlari precedenți, când numărul elevilor care rămâneau cu mediile neîncheiate era de aproximativ 15.000, numărul acestora a crescut de patru ori, în condițiile închiderii școlilor din cauza pandemiei.

Secretarul de stat Sorin Ion spune că elevii care se află în această situație sunt distribuiți peste tot în țară:

Nu e suprinzător acest număr, pentru că anul școlar este cu totul altfel. În acest moment, când mai avem trei săptămâni din semestrul întâi, aceasta este o ipoteză de lucru. Acești copii sunt în riscul de a nu li se încheia situația școlară la sfârșitul lunii, atunci când se încheie mediile. Pe de altă parte, neîncheierea situației școlare este o problemă care se întâmplă în fiecare an, este legiferat, posibilitatea prelungirii perioadei este în regulamentul nostru de organizare și funcționare a școlilor, adică nu este ceva inventat anul ăsta. Doar că anul ăsta sunt mai mulți elevi în această situație”, detaliază secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar pentru Europa Liberă.

Evaluarea prin corespondență

În următoarea perioadă profesorii nu vor sta „cu mâinile în sân”, ci vor face tot posibilul să încheie mediile acolo unde este posibil.

Știți că există și mijloace alternative de a contacta copilul, prin corespondență scrisă. Semnalul pe care îl tragem acum este de a nu se întâmpla ca la sfârșitul semestrului să avem acest număr”, a spus Sorin Ion.

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține că a simplificat procedurile pentru încheierea situației școlare, în condițiile în care situația din prezent este diferită de cea din anul școlar trecut.

Soluția identificată a fost să încercăm să folosim notele puse până în noiembrie 2020

La momentul semestrului II al anului trecut aveam deja situația încheiată pe semestrul I, aveam o mică perioadă în care copiii au fost cu toții la școală. Cu alte cuvinte, puteam să ne raportăm la o medie pe semestrul I și la eventualele note luate deja. Acum avem acea perioadă scurtă de la începutul anului școlar petrecută la clasă. Și atunci, soluția identificată aici a fost să încercăm să folosim notele puse până în noiembrie 2020 când s-au suspendat cursurile și să dăm posibilitatea încheierii situației școlare cu un număr minim de note, adică două, a declarat secretarul de stat.

Recuperarea materiei, în paralel cu predarea

Regulamentul școlar prevedea că numărul de note obligatoriu la o disciplină era egal cu numărul de ore pe săptămână. De exemplu, dacă la matematică elevul are patru ore pe săptămână, în loc să primească 4 note, acum va primi numai 2.

Ministerul Educației a prelungit și perioada în care elevii pot fi ascultați pentru încheierea mediilor.

Regulamentul existent spunea că în cazul în care elevul are situația neîncheiată pe semestrul I li se poate încheia în primele 4 săptămâni de la revenirea la școală, adică în prima lună din semestru. În această perioadă, elevul putea fi evaluat pentru materia semestrului I i se puneau note în rubrica semestrului I cu datele curentele. Iar pentru semestrul II i se putea încheia situația cu notele puse pentru materia semestrului II. Noi am extins această perioadă la 8 săptămâni pentru a putea ca în aceeași perioadă să luăm și măsurile remediale”, a mai spus secretarul de stat.

În mai multe rânduri oficialii de la Ministerul Educației au declarat că își doresc ca semestrul al II-lea să înceapă în format clasic, iar astfel în paralel cu predarea pentru semestrul al doilea profesorii să facă și activități remediale cu elevii rămași în urmă.

În acest fel, să putem face activități remediale și să le putem încheia media nu doar ca pe o simplă formalitate, dar să și reflecte ce au reușit să recupereze”, a declarat Sorin Ion, care spune că în acest fel profesorii au posibilitatea să încheie situația școlară pe tot parcursul semestrului II.

Este și în avantajul elevilor. Am văzut că s-a tot discutat de învățat sâmbăta. Dar noi discutăm aici despre acei copii care au fost defavorizați. Profesorul va lucra cu acei copii și vor fi plătiți. Că vom învăța sâmbăta vom vedea, a fost emisă ca o ipoteză de lucru de către domnul ministru, dar ideea este că încercăm să luăm toate măsurile în folosul elevului”, a completat secretarul de stat.

Elevii cer procedură clară pentru evaluare, la nivel național

De partea lor elevii cer ca până pe 5 februarie profesorii să aibă la dispoziție o procedură unitară la nivel național pentru încheierea mediilor, pentru a nu exista ulterior discrepanțe în evaluare.

Prelungirea perioadei de încheiere a mediilor este irelevantă dacă nu facem și partea de recuperare, pentru că de fapt sunt niște medii care trebuie încheiate ca să nu arate rău statisticile, dar fără o recuperare este o formă fără fond”, arată Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Fără o recuperare este o formă fără fond

Fiecăre profesor ar trebui să aibă la dispoziție o procedură metodică pentru recuperare, iar apoi elevii alături de profesor să decidă ce vor să recurepeze sau să revizuiască după caz. E necesară o astfel de procedură unitară pentru recuperare, pentru că altfel e posibil ca la examenele naționale să vedem discrepanțe”, a mai spus reprezentantul elevilor.

În anul școlar precedent profesorii aveau situații clare pentru încheierea mediilor. La ciclul primar erau prevăzute patru situații, printre care era și cea a dublării mediei obținute pe semestrul întâi. La gimnaziu și liceu erau prevăzute cinci situații, inclusiv posibilitatea ca elevul care avea media din primul semestru mai mică decât 5 să poată susține un proiect pentru care să primească o notă.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG