UPDATE
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, la finalul ședinței ALDE, că propunerea oficială a partidului pentru funcția de președinte al Senatului este Iani Popa. De asemenea, el a spus că decizia de astăzi i se aplică și lui Teodor Meleșcanu, chiar dacă fostul ministru de Externe susține într-o declarație pentru Europa Liberă că nu intră sub incidența deciziei din Statut adoptată astăzi.
„Am luat decizia pentru pierderea calității de membru ALDE pentru persoanele care fără acceptul sau susținerea partidului, acceptă funcții publice la nivelul Guvernului, Parlamentului sau alte instituții publice conform prevederilor statutare”, a spus Tăriceanu. El a precizat că ambele decizii au fost luate cu o majoritate zdrobitoare.
Liderul ALDE nu l-a uitat pe Teodor Meleșcanu și a transmis un avertisment PSD că în cazul în care atacurile vor continua, ALDE ”nu va mai întoarce și celălalt obraz”.
„A fost prezent și domnul Meleșcanu, care și-a cerut scuze colegilor pentru situația pe care într-un fel a generat-o și colegii au fost foarte clari că nu putem accepta o astfel de propunere din partea PSD, care iese din orice normă politică. La despărțirea de PSD am convenit că rămânem în relații civilizate, după cum ați văzut, eu și colegii mei nu am atacat PSD. Ce observ este un atac furibund al PSD la adresa ALDE și îi previn pe cei din PSD că nu sunt în postura să întoarcem și celălalt obraz. Gesturile, încercările de racolare, care au eșuat ale unor membri ALDE, se înscriu în această linie, a unui război împotriva noastră”, a declarat președintele ALDE.
Tăriceanu a precizat că Meleșcanu se exclude automat din ALDE dacă acceptă propunerea PSD privind propunerea șefia Senatului.
Poziția sa este contrazisă însă de Teodor Meleșcanu.
„Este o decizia care, după părerea mea, nu are o bază juridică suficientă, pentru că potrivit Statutului corpului senatorilor și deputaților se prevede că orice parlamentar are dreptul să candideze la orice funcție și să fie ales. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Al doilea element este că adoptarea acestei decizii astăzi nu are efecte retroactive, eu am informat de ieri că am acceptat invitația respectivă. Din punctul meu de vedere, nu poate să aibă nici un fel de urmare juridică serioasă. E o invitație pe care am acceptat-o și eu îmi țin cuvântul întotdeauna. Eu sper că înțelepciunea va prevala până la urmă”, a declarat Teodor Meleșcanu pentru Europa Liberă.
UPDATE Conducerea ALDE a decis ca toți membrii care vor accepta o funcție de la PSD urmează să fie considerați excluși automat din partid.
Teodor Meleșcanu a încercat să își susțină punctul de vedere și în fața colegilor și le-a precizat acestora că nu dorește să plece din ALDE la PSD. Votarea deciziei în Biroul Politic Central îl pune într-o situație dificilă pe Meleșcanu, care urmează să fie considerat exclus din partid dacă acceptă să fie propunerea PSD pentru șefia Senatului.
Mai mulți lideri de organizații i-au reproșat lui Călin Popescu Tăriceanu fuziunea cu ProRomânia. Cei din ALDE i-au spus în ședință lui Tăriceanu că ProRomânia va încerca să elimine toți membrii ALDE din structurile de conducere și să preia conducerea acestei alianțe. Ei au spus că nu au încredere în Victor Ponta și că trebuia ca această alianță să fie mai bine negociată. Cel mai vocal împotriva alianței au fost Cătălin Zamfir.
Propunerea Vioricăi Dăncilă ca Teodor Meleșcanu să fie susținut de PSD pentru șefia Senatului a creat panică în ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că a fost luat prin surprindere de gestul colegului său de partid, cu care discutase cu o seară înainte, fără să-i spună însă de negocierile pe care le poartă cu cei din PSD. Situația din ALDE este una tensionată, existând mai mulți lideri de organizații care reproșează conducerii relația cu ProRomânia și ieșirea de la guvernare.
Meleșcanu este 007 pentru ALDE
Dezertarea lui Meleșcanu i-a pus pe cei de la ALDE într-o situație complicată. În acest moment, grupul din Senat depinde de prezența lui Teodor Meleșcanu, în caz contrar, el riscând să fie desființat. Pentru a avea un grup în Senat, un partid trebuie să aibă cel puțin șapte senatori care au fost aleși pe o listă. Prin plecarea lui Meleșcanu ar rămâne doar șase, ceea ce ar duce la desființarea grupului.
Surse din ALDE au declarat pentru Europa Liberă că se ia în calcul ca Meleșcanu să nu fie exclus din partid pentru a se menține grupul de la Senat. PNL și USR au cerut celor de la ALDE să precizeze clar dacă Meleșcanu va rămâne în partid, Alina Gorghiu afirmând că dacă senatorul nu o să fie exclus, PSD și ALDE egal “love”.
Problema pentru ALDE este că partidul a venit cu această zestre politică și în alianța cu cei de la ProRomânia. Astfel, senatorii ProRomânia activează în grupul ALDE, care a fost redenumit în Senat “Democrația”. Dispariția grupului de la Senat ar conduce automat și la pierderea locurilor din Biroul Permanent, dar și din fruntea unor comisii.
Probleme sunt pentru Călin Popescu Tăriceanu și în grupul ALDE din Camera Deputaților. Varujan Vosganian, un apropiat al lui Tăriceanu, a fost la un pas să piardă șefia grupului din Cameră, dar în cele din urmă a scăpat deoarece propunerea nu a mai fost supusă la vot, după ce s-a constatat că nu mai e cvorum în sală.
Printre cei mai vocali împotriva noii politici a ALDE au fost senatorul Daniel Zamfir, liderul PSD Satu Mare, dar și președintele organizației din Gorj.
Senatorul a criticat alianța încheiată cu ProRomânia într-o postare pe Facebook: „nu văd de ce sunt mai frecventabili Ponta-Tudose-limbric decât Dancila-Teodorovici-Fifor!".
Liderul PSD Gorj, Ion Iordache, i-a reproșat lui Tăriceanu că nu s-a consultat cu partidul când a renunțat la candidatura sa la prezidențiale, afirmând că aceasta este o lipsă de respect față de membrii ALDE.
Ovidiu Silaghi, fost ministru și în guvernarea USL, i-a reamintit lui Tăriceanu că „metoda retragerii nu este întotdeauna sigură".
ALDE se teme că o să fie înghițit de Ponta
Principala teamă a liderilor ALDE din teritoriu este că vor fi înghițiți de cei din ProRomânia în perioada următoare. Victor Ponta a recunoscut public că își dorește o fuziune cât mai rapid cu cei din ALDE, lucru care nu este dorit însă și de oamenii lui Tăriceanu, care se tem că își pierd funcțiile deținute în prezent. Cei din ALDE i-au reproșat lui Tăriceanu că s-a aventurat în relația cu Ponta, fără să aibă certitudinea că va fi încheiată o alianță politică cu ProRomânia, până în prezent fiind încheiată doar o alianță electorală.
Călin Popescu Tăriceanu i-a asigurat pe cei din ALDE că se va încheia și o alianță politică cu cei din ProRomânia, iar cele două partide vor participa pe liste comune la alegerile parlamentare. În privința alegerilor locale, urmează să fie listă comună pentru alegerea președinților de Consilii Județene, dar și pentru primarii de municipii.
Împotriva alianței politice au fost în ProRomânia Mihai Tudose și Daniel Constantin.
Meleșcanu, calul troian al PSD în ALDE
Meleșcanu a declarat înaintea intrării la ședința ALDE că o să fie imparțial cu toată lumea ca președinte al Senatului. El a precizat că o să fie garanția pentru viitor că ALDE o să fie tratat corect.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că oferta pentru Meleșcanu este cu bătaie mai lungă și nu vizează doar șefia Senatului. Viorica Dăncilă vrea că Meleșcanu să atragă de partea sa nemulțumiții din ALDE, care să voteze în cazul unui vot de învestitură pentru un nou Guvern sau care să stea în bănci în cazul unei moțiuni de cenzură. PSD avea posibilitatea să își impună singur candidatul pentru șefia Senatului, dar propunerea pentru Meleșcanu este menită să atragă și alți parlamentari ALDE.
“Meleșcanu trebuie să atragă alături de PSD cam 15 oameni din ALDE, în special de la Cameră. La Senat am negociat, mulți sunt cu noi, problema este în Camera Deputaților. ALDE avea înainte de ruperea Coaliției 12 membri în Senat și 19 în Camera Deputaților. Dacă jumătate va susține PSD, merită să îi dăm lui Meleșcanu această funcție”, au subliniat surse social-democrate.
Ruperea Coaliției a lăsat PSD fără 31 de voturi în Parlament, ceea ce face Guvernul vulnerabil în Parlament.
Viorica Dăncilă a venit personal într-un mini-turneu în Parlament pentru a se asigura că își poate asigura majoritatea parlamentară. Premierul a venit să discute cu grupurile PSD din Senat și din Camera Deputaților, dar și cu grupul minorităților naționale. Potrivit celor din partid, sunt foarte aproape pentru a-și asigura majoritatea în Parlament sau măcar pentru a bloca o moțiune de cenzură.
Conducerea PSD a negociat și cu reprezentanții minorităților, aproximativ 8 voturi urmând să vină și din acest grup.
Premierul nu a uitat să le spună celor din PSD că dacă nu trag tare la prezidențiale și locale, partidul ar putea să dispară după alegerile parlamentare.
Facebook Forum