Toate plângerile românilor care nu au apucat să voteze deși au stat ore întregi la coadă, cererile de demisie și demitere sau acuzele de proastă organizare a scrutinului au greșit ”adrisantul”. Nu ministerul pe care îl conduce se face vinovat de ceea ce s-a întâmplat la votul din diaspora în 26 mai, ci cauzele trebuie căutate în alte părți. Ca de exemplu, a spus luni Teodor Meleșcanu, în întrebările de la referendum, care au depăsit nivelul de înțelegere al votanților din diapora. Aceste” întrebări au fost complicate, ceea ce i-a făcut pe mulți să ceară lămuriri, lucru care a dus la mărirea timpului necesar votării”. Mai mult, dacă nu s-ar fi suprapus referendumul peste alegerile europene, totul ar fi mers ca uns, sugerează Meleșcanu. Așa cum au mers probabil la alegerile prezidențiale din 2014, când la turul al doilea ministru de externe era tot domnul Meleșcanu.
Vinovați mai sunt alegătorii care s-au înghesuit să voteze doar în anumite secții și ”acţiunile coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare”.
O altă cauză a fost, potrivit lui Meleșcanu, estimarea nerealistă a numărului de alegători, dar nici aici vina nu aparține ministerului de externe, ci ambasadorilor. Iar în privința organizării, degetul ministrului de externe se îndreaptă acuzator spre partide, care nu și-au trimis reprezentanți în toate secțiile de votare.
”Și să fie foarte clar”, a spus hotărât Meleșcanu, Ministerul de externe are doar obligații logistice.
”Vreau să precizez de la bun început un lucru care mi se pare important: pregătirea alegerilor și buna desfășurare revine în mod legal Biroului Electoral pentru secțiile din străinătate. Există și prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe. MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar: responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligația logistică, a declarat Meleșcanu.
Raportul MAE apare pe fondul solicitărilor mai multor partide, inclusiv a unor voci din PSD, care cer demiterea lui Meleșcanu. De asemenea, la DNA se află un dosar în cercetare, unde sunt 42 de plângeri penale, referitoare la obstrucționarea votului.
Facebook Forum