Linkuri accesibilitate

Membru CNA: Revelionul de la TVR1, un spectacol grotesc, care a instigat la nerespectarea regulilor anti-Covid


Doina Rusu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, acuză postă public de televiziune că a încălcat în noaotea de Revelion atât ”legile bunului simț” cât și legislația audiovizualului, oferind un ”spectacol grotesc ia în derâdere regulile de protecţie anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor.”

Doina Rusu spune că s-a autosesizat în legătură cu emisiunea de Revelion de la TVR 1.

In noaptea de Revelion au fost invitati la TVR Dan Bittman si Garcea, celebri prin atacurile lor la adresa masurilor de prevenire a infectiilor cu coronavirus.

Potrivit paginademedia.ro, programul difuzat de televiziunea publică este Vacanța Mare, contractul pentru această emisiune fiind de 50.000 de euro.

”Este vorba de mai multe contracte, încheiate separat, la începutul lunii decembrie, cu Mugur Mihăescu, cu Radu Pietreanu și cu firma lor de producție, R&M Production”, afirmă site-ul citat.

Mugur Mihăescu a declarat că propunerea pentru Revelion a venit din partea TVR și că programul a fost filmat în pub-ul din Centrul Vechi, la St Patrick. “A fost o negociere, cât am considerat că este valoarea noastră pe piață”, a afirmat Mugur Mihăescu.

TVR a intrat în acest an în Top 5 al celor mai urmărite televiziuni cu programul de revelion, fiind urmărită de peste 500 de mii de persoane, cu un rating de 2,9%.

Comunicatul integral al Doinei Rusu:

”În noaptea de Revelion, televiziunea publică publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust şi pe cele ale bunului-simţ, ci şi legislaţia audiovizualului.

M-am autosesizat în legătură cu emisiunea de Revelion de la TVR 1, care va fi analizată într-o sedinţă a CNA.

Emisiunile de divertisment trebuie să respecte legislaţia la fel ca toate celelalte, iar în emisiunea de la TVR nu este vorba doar despre nişte glume proaste la adresa autorităţilor care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulţi oameni se uită la televizor, ia în derâdere regulile de protecţie anti-coronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor.

Într-o perioadă atât de complicată cum este cea generată de pandemie, televiziunile şi posturile de radio trebuie să-şi înţeleagă nu numai libertăţile, ci şi responsabilităţile, iar televiziunea publică este cu atât mai datoare la responsabilitate cu cât este finanţată din bani publici. Dar acesta a fost încă unul dintre momentele deloc rare, din păcate, în care TVR şi-a abandonat misiunea publică.”

Președintele Comisiei pentru cultură, Iulian Bulai (USR PLUS), s-a arătat indignat de emisiunea de la TVR 1, cu Vacanța Mare și anunță că „TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat”.

Ieri seară la TVR1 a fost un show de prost gust. Teatrul ieftin de Revelion a costat statul roman 140.000 euro. Enorm. TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat. Alte opțiuni nu avem. Eu susțin prima variantă. Și lupt pentru asta. TVR, ai nevoie de reformă. Acuși începem”, a scris Bulai pe Facebook.

Pe banii noștri, TVR1 a avut de revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirațiilor.

Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de mil € ca să informezi lumea (ineficient), dar permiți dezinformare pe bani publici la televiziunea publică în plină pandemie. În prime time. De revelion. Adică sabotezi măsurile împiedicare a răspândirii bolii. Pe bani mulți”, continuă Iulian Bulai.

Comentariile din mediul online față de emisiunea de la TVR 1 au apărut imediat, mulți arătându-se revoltați că aceia care au purtat mască și au respectat restricțiile au fost făcuți ”boi”.

Actrița independentă Nuami Dinescu a criticat decizia TVR de a da revelionul pe mâna unor neprofesioniști.

Într-un an în care artiștii, actorii, regizorii, scenariștii, in mod deosebit, au șomat pur și simplu un an, sa dai programul de Revelion, de la ora 23 pe mana unor oameni lipsiti de profesionalism, de umor, de talent, de emoție, care au promovat prostul gust, vulgaritatea, mârlănia mitocănia, lipsa, de respect, lipsa de emoție mi se pare absolut de neînțeles (...) E inadmisibil să lași grosolania să se manifeste în toată splendoarea ei pe postul național. Vrei să-l critici pe Johannis, care e, totuși, președintele statului român, e ok, abia aștept să râdem, dar fii inteligent, fii " profesionist”, spune Nuami Dinescu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

XS
SM
MD
LG