Linkuri accesibilitate

Memorandum SUA-România pentru combaterea manipulării informațiilor


Secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken și ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu
Secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken și ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu

Secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken și ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, au semnat vineri un memorandum pentru consolidarea cooperării dintre Statele Unite și România în combaterea manipulării informațiilor.

Manipularea informațiilor din partea statelor străine, care include dezinformarea și propaganda, este o amenințare transnațională de securitate care poate crea sau exploata diviziuni în și între țări, pune în pericol integritatea alegerilor și subminează încrederea publicului în guvern, transmite Departamentul de Stat al SUA, care a făcut și anunțul semnării memorandumului.

În recunoașterea comună a amenințării cu care se confruntă, Statele Unite și România intenționează să-și extindă cooperarea bilaterală și să alinieze politicile guvernamentale de-a lungul celor cinci domenii cheie de acțiune stabilite de Departamentul de Stat al SUA, arată sursa citată.

Cooperarea extinsă permite un schimb mai mare de informații despre operațiunile străine de dezinformare, consolidarea capacității de consolidare a rezilienței sociale și coordonarea multilaterală în această problemă.

Acest memorandum de înțelegere este un pas important către protejarea unui mediu informațional global gratuit, deschis și bazat pe fapte, arată Departamentul de Stat.

Ce prevede Memorandumul

Manipularea și interferența informațiilor străine reprezintă o amenințare la securitatea națională pentru Statele Unite, precum și pentru aliații și partenerii săi. Astăzi, Departamentul de Stat al SUA anunță un nou instrument important pentru abordarea acestei probleme: Cadrul de combatere a manipulării informațiilor de stat străine. Acest cadru urmărește să dezvolte o înțelegere comună a acestei amenințări și să stabilească un set comun de domenii de acțiune din care Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, pot dezvolta răspunsuri coordonate la manipularea informațiilor străine și să protejeze societățile libere și deschise.

Guvernele autoritare folosesc manipularea informațiilor pentru a distruge structura societăților libere și democratice. Ei manipulează discursul social, deformează dezbaterile naționale și internaționale pe subiecte de importanță critică și subminează instituțiile democratice. Această amenințare transnațională necesită un răspuns internațional coordonat.

Cadrul servește ca instrument pentru angajamentul diplomatic cu privire la amenințarea manipulării informațiilor străine. Acesta va aprofunda cooperarea dintre partenerii care au aceleași opinii, va stabili o imagine comună de funcționare și va sprijini dezvoltarea unor ecosisteme informaționale rezistente, bazate pe fapte. Cadrul se bazează pe cinci domenii cheie de acțiune: (1) strategii și politici naționale; (2) structuri și instituții de guvernare; (3) capacitatea umană și tehnică; (4) societatea civilă, mass-media independentă și mediul academic; și (5) angajament multilateral.

Strategii și politici naționale:

 • Abordarea eficientă a manipulării informațiilor din partea statelor străine necesită ca țările să depășească abordările de „monitorizare și raportare”, pentru a include dezvoltarea și implementarea strategiilor pentru a contracara această amenințare.
 • Aceste politici ar trebui să asigure garanții pentru libertatea de exprimare, protecție pentru grupurile marginalizate, transparență în proprietatea mass-media și angajamentul de a proteja alegerile de influența malignă străină.

Structuri și instituții de guvernare:

 • Organizarea și administrarea unei abordări la nivel național pentru combaterea manipulării informațiilor din partea statelor străine necesită structuri de guvernare și instituții desemnate în cadrul guvernelor.
 • Capacitatea de a organiza instituții guvernamentale dedicate pentru a conduce și coordona eforturile naționale, angajamentul internațional și comunicarea digitală bazată pe fapte privind manipularea informațiilor străine este cheia acestui efort.

Capacitate umana si tehnica:

 • Contracararea eficientă a manipulării informațiilor din partea statului străin necesită mijloace tehnice și capacitatea umană de a menține conștientizarea amenințărilor.
 • Construirea capacității eficiente include investițiile în instrumente de securitate digitală care pot detecta manipularea informațiilor de stat străine și asigurarea interoperabilității între partenerii guvernamentali care lucrează pentru a contracara această amenințare.

Societatea civilă, mass-media independentă și academia:

 • Societatea civilă, mass-media independentă și mediul academic pot juca roluri esențiale în informarea și sprijinirea inițiativelor conduse de guvern pentru a contracara manipularea informațiilor de către stat străin.
 • Combaterea manipulării informațiilor din partea statelor străine se face cel mai bine atunci când guvernele protejează și susțin rolul mass-mediei independente, promovează verificarea independentă a faptelor și alfabetizarea media și digitală și salută susținerea publică în această problemă.

Implicare multilaterală:

 • Organizațiile multilaterale care valorifică cooperarea internațională pentru a contracara și pentru a construi rezistența împotriva manipulării informațiilor din partea statelor străine sunt indispensabile pentru a atenua deficiențele de informații și capacități în țările partenere.

Calea de urmat:

 • O coaliție largă de parteneri care au aceleași concepții este cheia pentru combaterea cu succes a manipulării informațiilor străine, deoarece fiecare țară aduce puncte forte, capacități și resurse diferite de oferit.
 • Statele Unite solicită țărilor partenere angajate să promoveze medii informaționale deschise și bazate pe fapte, libere de manipularea informațiilor străine, să aprobe domeniile cheie de acțiune incluse în cadru și să înceapă să lucreze pentru o abordare coordonată a acestei amenințări transnaționale.

Angajându-se în aceste cinci domenii cheie de acțiune, Statele Unite, împreună cu partenerii și aliații săi, pot începe să lucreze bilateral și multilateral pentru a construi rezistența societății la dezinformarea străină.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG