Linkuri accesibilitate

Mercenarii Wagner surprinși cum își târăsc comandantul rănit și-l bat cu lopețile


Morminte ale mercenarilor Wagner într-un cimitir din apropierea satului Bakinskaia din regiunea Krasnodar, Rusia - 22 ianuarie 2023
Morminte ale mercenarilor Wagner într-un cimitir din apropierea satului Bakinskaia din regiunea Krasnodar, Rusia - 22 ianuarie 2023

Ucraina a dat publicității imagini video care-i arată pe mercenarii ruși de la Grupul Wagner în timp ce-și târăsc comandantul, rănit grav, departe de câmpul de luptă și apoi îl bat cu violență cu ceea ce par a fi lopeți.

O dronă ucraineană a surprins incidentul în apropierea orașului din estul Bahmut, unde lupte intense au loc de luni de zile.

Patru soldați din grupul de mercenari Wagner din Rusia își poartă colegul printr-un peisaj de case ruinate, ținându-l de brațe și picioare. Apoi îl aruncă lângă un hambar.

Al doilea videoclip pare să arate trei bărbați care îl lovesc în mod repetat cu lopețile. Soarta comandantului rănit este neclară. Dar episodul se potrivește cu rapoartele despre moralul scăzut în rândul unităților de mercenari ruși.
Soldații ucraineni care luptă la Bahmut au descris modul în care atacă trupele Wagner.
Se pare că aceștia sunt amenințați cu execuția dacă nu reușesc să avanseze și sunt omorâți, cadavrele lor împânzind linia frontului.

O unitate de drone din plutonul special Seneka a filmat episodul de mai sus la începutul acestei săptămâni și a lansat filmul pe canalele de socializare din Ucraina.

În discursul său de noapte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că unitățile ucrainene resping încercările repetate ale Rusiei de a încercui Bahmutul și de a sparge apărarea acestuia.

„Le contracarăm. Sunt recunoscător fiecărui războinic care asigură contra-acțiune cu rezistența sa”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski a spus că a discutat „schema cheie” a aprovizionării cu muniție într-o întâlnire de luni cu personalul său din armată.

Potrivit centrului pentru strategii de apărare, un think-tank de la Kiev, comandamentul militar rus și-a schimbat recent tactica la Bahmut. Soldații ruși lansează acum atacuri continue și de câte zece ore.

Detașamentele Wagner, împreună cu trupele din divizia 106 aeriană a Rusiei, încearcă să asalteze pozițiile ucrainene de la periferia nordică. Au fost lupte grele în estul orașului. În sud, forțele rusești au reușit să avanseze 500 de metri după un atac surpriză, spune grupul de experți citat.

Controlul Ucrainei asupra Bahmutului pare din ce în ce mai precar.

Majoritatea analizelor cred că unitățile ucrainene vor fi forțate să se retragă dacă trupele rusești capturează autostrada T0504 – o rută cheie de aprovizionare – sau pătrund până la lacul de acumulare Berhiv.

Orașul are o importanță strategică mică, dar o valoare simbolică enormă, înainte de aniversarea, pe 24 februarie, a unui an de la invazia rusească în Ucraina.

Ucraina a fortificat masiv orașele din apropiere Sloviansk și Kramatorsk, unde se concentrează cea mai mare parte a forțelor sale estice.

În toamna trecută, Ucraina a lansat două contraofensive spectaculoase. A confiscat aproape toată regiunea Harkov din nord-estul țării și capitala regională Herson în sud, plus teritoriul înconjurător de pe malul drept al râului Nipro.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG