Linkuri accesibilitate

Răpit de mercenarii Wagner și forțat să lupte în Ucraina. Acuzațiile unei familii din Kazahstan 


O captură de ecran a lui Margulan Bekenov, student kazah din Rusia a cărui familie spune că a fost recrutat cu forța pentru a lupta în Ucraina.
O captură de ecran a lui Margulan Bekenov, student kazah din Rusia a cărui familie spune că a fost recrutat cu forța pentru a lupta în Ucraina.

În jur de 18 martie 2023, fiul de 23 de ani al Almirei Bekenova a dispărut.

După ce nu a auzit de Margulan, student în anul patru la Universitatea de Stat Tomsk din vestul Siberiei, timp de aproximativ o săptămână, Bekenova a primit un SMS criptic de la telefonul său: „Sunt în viață și sunt bine. Nu pot suna.”

După săptămâni de căutări insistente în Rusia, Almira Bekenova spune că a aflat că fiul ei a fost răpit la Tomsk de reprezentanți ai grupului de mercenari Wagner, folosit de Kremlin în conflicte armate din mai multe locuri din lume, inclusiv în războiul împotriva Ucrainei.

Ar fi fost dus cu forța într-o tabără de antrenament din sud-vestul Rusiei, deși nu a semnat niciodată un contract cu firma aparent privată, care lucrează în strânsă coordonare cu agențiile de securitate ruse.

Mama lui Margulan spune că tânărul a fost trimis ulterior în zona de luptă din Ucraina, împotriva voinței lui.

Ea a apelat în mod repetat la forțele de ordine ruse și la Ambasada Kazahstan-ului în Rusia pentru a-și aduce fiul înapoi acasă.

O întâlnire clandestină

„Printr-un prieten care îi este coleg și printr-o fată care l-a cunoscut pe Margulan, ea a început cumva să afle câteva detalii și a reușit să pună cap la cap piesele puzzle-ului”, a spus Magzhan Kakharmanov, unchiul lui Margulan, pensionr militar kazah.

Bekenova a refuzat să fie intervievată de RFE/RL și l-a autorizat, în schimb, pe Kakharmanov să vorbească în numele familiei.

La Tomsk, i s-a spus că fiul ei a fost luat de reprezentanții grupului Wagner și trimis într-o tabără din apropierea orașului Krasnodar, la 3.400 de kilometri spre sud-vest. Familia studentului kahaz suspectează că mercenarii Wagner l-au găsit la o fabrică din industria de apărare, din Tomsk, unde lucra ca programator.

Decisă să-și găsească fiul, mama lui Margulan a plecat la Krasnodar, a declarat Kakharmanov pentru redacția RFE/RL Siberia.Realities.

„Știa ce fel de organizație este”, a spus el. „Mergea să întrebe în fiecare zi. I-au spus că nu îl cunoșteau.”

„Apoi, din ce am înțeles, a aflat de la cineva care se afla prin apropiere – l-a mituit cu un cadou sau bani – că fiul ei era înăuntru. I-a arătat fotografia. Bărbatul s-a uitat și a spus, da, acesta este el și i-a dat numărul unității sale. Trebuie să-i admiri ingeniozitatea și hotărârea. Și-a găsit fiul când plângerile oficiale nu au dezvăluit nimic.”

Pe 9 aprilie, Almira Bekenova a reușit să se întâlnească pentru câteva minute cu fiul ei la un punct de control dintr-o așezare din afara orașului Krasnodar. Ea refuză să spună cum a reușit să aranjeze întâlnirea.

„A fost adus acolo într-o mașină în compania superiorului său direct”, a spus Kakharmanov. „Li s-au dat cinci minute să vorbească... Ofițerul a fost prezent tot timpul. Almira a reușit să afle că nu a semnat un contract și nu și-a schimbat cetățenia.”

„Au avut o conversație întreruptă, dezarticulată, în care superiorul lui Margulan intervenea”, a continuat el, adăugând că „în mod surprinzător” ofițerul Wagner s-a dovedit a fi și el un kazah, din Karaganda [cel mai mare centru industrial, comercial, științific și cultural al Kazahstanului n.r. ].

Deși ofițerul Wagner nu avea vreun statut legal pentru a-l ține pe Bekenov, mama lui a fost împiedicată „fizic” să-și ducă fiul înapoi în Kazahstan. Ea și-a descris fiul ca fiind „epuizat” și „în stare proastă”.

„Trebuie să avertizăm oamenii”

Pe 12 aprilie, Amira Bekenova a aflat de la sursele pe care și le-a făcut în lagăr că fiul ei a fost trimis în Ucraina, a spus Kakharmanov.

Familia a depus zeci de plângeri la forțele de ordine ruse din Moscova, Tomsk și Krasnodar, fără rezultat. Ei au făcut plângere și la comisia militară din Krasnodar și la procuratura din St. Petersburg, unde grupul Wagner este înregistrat oficial.

Pe 5 aprilie, ei au primit o scrisoare de la Ministerul de Externe kazah în care se spunea că o notă diplomatică cu privire la caz a fost trimisă colegilor lor ruși și „această chestiune se află în atenția constantă a ambasadei”.

Răspunsul Ministerului de Externe kazah.
Răspunsul Ministerului de Externe kazah.

„Este pentru prima dată în viața mea când nu pot să-mi ajut familia cu nimic”, a spus Kakharmanov. „Ministerul de Externe și ambasada au fost complet neputincioase”.

Pe 20 aprilie, pe rețelele de socializare din Rusia a fost postat un videoclip în care un tânăr s-a identificat drept Bekenov și a spus că luptă în Ucraina „în mod voluntar”.

Rudele lui spun că bărbatul din videoclip este Margulan, dar și că sunt sigure că a fost forțat să înregistreze videoclipul.

Almira Bekenova a spus că fiul ei nu a făcut astfel de declarații când a vorbit cu el pe 9 aprilie. Ea continuă să spere că reprezentanții Wagner îl vor lăsa să plece acasă, așa cum i-au promis în discuții neoficiale.

Mama unui deținut rus povestește cum a fost recrutat fiul său ca mercenar pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

În ciuda ezitărilor ei, familia a decis să facă povestea publică.

„Sora mea îi crede și crede că îi vor da înapoi fiul mai repede dacă nu spunem nimic public”, a declarat Dulat Bekenov, fratele Almirei și un alt unchi al lui Margulan. „Dar eu cred că, din moment ce nimic altceva nu a funcționat până acum, băiatul nostru trebuie declarat dispărut.”

Dulat Bekenov a adăugat că are slabe speranțe că își va revedea nepotul în viață.

„Trebuie să avertizăm oamenii ai căror copii studiază în Rusia”, a adăugat el. „Sunt în pericol. În orice moment ar putea fi trimiși la moarte.”

„Forțat cu amenințări”

Grupul Wagner a atras numeroase critici din partea activiștilor pentru drepturile omului pentru presupusa implicare în crime de război, pentru recrutarea condamnaților și a altor grupuri vulnerabile și pentru modul în care a tratează propriile trupe.

Mercenarii Wagner | „Bucătarul lui Putin” racolează deținuți din închisorile ruse pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Wagner ar fi pierdut zeci de mii de luptători în ultimele luni pe linia frontului care străbate orașul Bahmut din regiunea Donețk (estul Ucrainei).

Fondatorul grupului, un apropiat al lui Vladimir Putin, omul de afaceri Evgheni Prigojin însuși a numit situația din Bahmut „mașină de tocat carne”.

Cazul Bekenov nu este primul în care grupul de mercenari ai Kremlinului este acuzat că a trimis oameni la luptă fără acordul lor.

Evgheni Prigojin a fondat și conduce grupul de mercenari ai Kremlinului. Multă vreme el a negat, însă de câteva luni se afișează cu luptătorii Wagner, inclusiv pe frontul din Ucraina, după cum pretinde în înregistrări video. Anul trecut a fost acuzat că a recrutat personal deținuți din închisorile din Rusia.
Evgheni Prigojin a fondat și conduce grupul de mercenari ai Kremlinului. Multă vreme el a negat, însă de câteva luni se afișează cu luptătorii Wagner, inclusiv pe frontul din Ucraina, după cum pretinde în înregistrări video. Anul trecut a fost acuzat că a recrutat personal deținuți din închisorile din Rusia.

La începutul lunii aprilie, șase soldați ruși mobilizați din Republica Saha, numită și Iacutia, au declarata că au fost transferați fără acordul lor într-o unitate Wagner și trimiși să lupte lângă Bahmut. Prigojin a respins personal afirmațiile și a spus că Wagner nu a forțat niciodată pe nimeni să i se alăture.

Unul dintre bărbații mobilizați, Stepan Nazarov, a spus că au fost „forțați cu amenințări” să semneze contracte cu Wagner, potrivit unei rude.

Recruții mercenarilor Wagner | Un armean încarcerat în Rusia a murit pe frontul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00

„La început nu a fost prea deranjat”, a declarat ruda, Grigori Nazarov, pentru RFE/RL. „Dar apoi li s-a spus direct că vor fi trimiși la cea mai periculoasă luptă... Au fost trimiși la Bahmut.”

Fiodor Tumusov, un deputat din Iacutia în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a confirmat pe Telegram pe 18 aprilie că a primit o plângere de la familiile soldaților și că a trimis o solicitară oficială în acest sens ministrului Apărării Serghei Shoigu.

„Țin situația sub controlul”, a pretins Tumusov.

Articol scris de Robert Coalson, RFE/RL, pe baza relatărilor redacției RFE/RL. Siberia.Realities. Traducere de Carmen Valică
XS
SM
MD
LG