Linkuri accesibilitate

Merkel și Macron speră că acordul UE privind fondul de redresare va fi semnat în iulie


Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au susținut luni seară o conferință de presă după întâlnirea bilaterală de la castelul Meseberg, reședință a guvernului federal

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat luni seară speranța că statele membre își vor depăși diferendele cu privire la bugetul multianual de peste 1.100 de miliarde de euro și la fondul de redresare, de 750 de miliarde de euro, la summitul din iulie.

„Multe discuții” rămân să fie ținute, a spus Merkel într-o conferință de presă comună cu președintele francez Emmanuel Macron, relatează Reuters.

„Sperăm că putem găsi o soluție, chiar dacă mai este mult de parcurs”, a adăugat Merkel.

Liderii UE au convenit la începutul acestei luni că este necesară o acțiune urgentă pentru a scoate economiile afectate de coronavirus din cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Aceștia vor încerca să pună capăt diferențelor de viziune la summitul din 17-18 iulie, față de propunerea Comisiei Europene, executivul blocului comunitar, de a împrumuta 500 de miliarde de euro de pe piață pentru un nou fond de recuperare care ar ajuta la reînvierea economiilor cel mai puternic afectate de coronavirus, în special Italia și Spania.

Cu peste 100.000 de decese cauzate de COVID-19, UE este dornică să demonstreze solidaritatea după luni de bătăi de cap, care au afectat încrederea publicului și au pus situația globală a blocului în pericol.

Macron a reiterat poziția că la summitul din iulie s-ar putea ajunge la un acord cu privire la bugetul UE și fondul de redresare. El a spus că fondul ar trebui să includă subvenții de 500 de miliarde de euro pentru țările cel mai afectate.

„Cancelarul și cu mine am pus planul pe hârtie: este prioritatea noastră absolută", a spus Macron. „Fără aceasta, Europa nu s-ar ridica la provocare.”

Merkel, care a respins inițial propunerea lui Macron pentru un fond de recuperare, a renunțat la opoziție pentru a finanța alte state membre atunci când a devenit clar că pandemia este o amenințare existențială pentru UE.

„Nu vor eșua din cauza noastră”, a spus ea despre discuțiile la nivel înalt despre fondul de recuperare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG