Linkuri accesibilitate

Merkel condamnă vandalismul „respingător'' după violențele din weekend din Stuttgart


Mai multe magazine au fost distruse în urma violențelor
Mai multe magazine au fost distruse în urma violențelor

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat ferm luni violenţele urbane izbucnite în weekend la Stuttgart şi a numit drept „respingătoare" vandalismul şi agresiunile asupra poliţiştilor care au avut loc cu această ocazie.

Cei care au participat la astfel de acte de violenţă, au atacat brutal poliţişti şi au distrus şi devastat magazine nu au niciun motiv valabil pe care să îl invoce" pentru a se justifica, a declarat presei purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert, conform AFP, citat de Agerpres.

Ei „s-au răsculat împotriva oraşului lor, împotriva cetăţenilor cu care trăiesc şi împotriva legilor care ne protejează pe toţi", a adăugat el.

Actele recente de vandalism, considerate de autorităţi ca fiind de o amploare „fără precedent", au stârnit un val de reacţii în Germania.

Circa 20 de persoane, dintre care jumătate au naţionalitate germană, au fost reţinute, conform poliţiei, care a vorbit despre 19 răniţi uşor în rândul forţelor de ordine.

Violenţele au izbucnit în urma unui control al poliţiei în jurul miezului nopţii într-un caz legat de droguri. Totul a degenerat apoi.

Câteva sute de tineri, până la 500, s-au îndreptat ulterior în grupuri mici spre centrului oraşului pentru a răspândi haos timp de mai multe ore.

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a declarat luni că autorii acestor acte vor trebui „inculpaţi şi pedepsiţi cu toată severitatea prevăzută de lege".

Trebuie să ne opunem cu fermitate oricărei persoane care atacă poliţişti, îi tratează cu dispreţ pe aceştia sau lasă impresia că ei trebuie 'eliminaţi'", a insistat preşedintele german.

Ministrul de interne Horst Seehofer a decis să meargă luni la faţa locului şi urmează să facă o declaraţie în cursul după-amiezii

XS
SM
MD
LG