Linkuri accesibilitate

„Legăturile dintre noi sunt acum mai strânse ca niciodată”. Mesajul SUA, la 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu România


Întâlnirea de anul trecut dintre președinții Klaus Iohannis și Donald Trump
Întâlnirea de anul trecut dintre președinții Klaus Iohannis și Donald Trump

Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, a transmis un mesaj românilor din partea Statelor Unite, la împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Libertatea, a spus oficialul american, a fost de la bun început fibra care a țesut relațiile româno-americane.

Chiar și atunci când Cortina de Fier ne-a despărțit, Statele Unite au găsit o cale de a ține legătura cu românii prin Radio Europa Liberă, lucrând cu jurnaliști, disidenți, a transmis știri și a păstrat vii speranțele de libertate și democrație”, spune înaltul oficial american.


Philip Reeker a mai arătat că „relațiile dintre noi sunt mai strânse acum ca niciodată” și a afirmat că se fac eforturi susținute pentru a spori cooperarea pe mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept.

Philip Reeker amintește că Statele Unite au fost printre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu România.

„La 14 iunie 1880, preşedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic/consul general al SUA în România, acest moment marcând practic stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Colonelul Sergiu Voinescu este primul diplomat român primit de președintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880. Iar apoi, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoașterea independenței României.”

Mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis

”La data de 14 iunie 2020, România celebrează împreună cu Statele Unite ale Americii 140 de ani de relații diplomatice. Este un drum lung pe care cele două state l-au făcut împreună, dar și un proces de o extraordinară complexitate, care a cunoscut în ultimele decenii o dezvoltare constantă și consistentă, ajungând în prezent la un nivel de excelență fără precedent, susținut de un dialog politic dens și o cooperare foarte eficientă”, a spus Iohannis.

Sunt profund angajat, atât personal, cât și în numele țării mele, pentru aprofundarea și dezvoltarea, și pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american și a parteneriatului transatlantic
Klaus Iohannis


Au contribuit la aceste evoluții atât împărtășirea valorilor democratice, cât și dedicația pentru consolidarea cooperării bilaterale a unor generații succesive de oameni politici, diplomați, artiști, reprezentanți a numeroase corpuri profesionale și sociale. Iar dialogul meu fructuos și substanțial din ultimii ani cu Președintele Donald Trump a adus rezultate benefice pentru relația dintre țările și popoarele noastre.

Pentru România, Statele Unite ale Americii au dovedit, mai ales în ultimele două decenii, că sunt aliatul ferm de care avem nevoie în momente importante, însoțindu-ne astfel statornic pe calea aleasă de țara noastră pentru consolidarea securității și prosperității cetățenilor săi. La rândul său, România și-a conturat profilul de partener de încredere și aliat NATO activ, care își asumă angajamente puternice și contribuie la securitatea comună împreună cu Statele Unite, prin participarea consistentă la misiuni precum cea din Afganistan sau prin consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.

Este o mare satisfacție să constat că, la 140 de ani de la stabilirea lor, relațiile diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii sunt mai puternice ca oricând, mai arată șeful statului român.

„În calitate de Președinte al României, mai spune șeful statului, sunt profund angajat, atât personal, cât și în numele țării mele, pentru aprofundarea și dezvoltarea, și pe mai departe, a Parteneriatului Strategic româno-american și a parteneriatului transatlantic!”

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman. „Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american”

„Astăzi sărbătorim 140 de ani de relaţii diplomatice între Statele Unite ale Americii şi România. În această zi, în 1880, predecesorul meu, Eugene Schuyler, agent diplomatic şi consul general a fost recunoscut ca reprezentant oficial al Statelor Unite în România” a spus, la rândul său, ambasadorul Statelor Unite la București, într-un mesaj transmis în această zi aniversară.

Adrian Zuckerman a mai spus că în 1880 „preşedintele Rutherford B. Hayes l-a primit pe colonelul Sergiu Voinescu, trimis special al viitorului rege Carol, la prima misiune diplomatică a României în Statele Unite. De atunci până în prezent, ţările noastre s-au apropiat. După căderea comunismului în 1989, România a considerat Statele Unite partener şi prieten. În 1997, ţările noastre au devenit parteneri strategici; în 2004, România a devenit stat membru NATO. Această relaţie continuă să aducă beneficii ambelor ţări în prezent. De la militari care colaborează umăr la umăr în toată lumea pentru a ne proteja libertăţile, la vizita unei echipe medicale româneşti în Alabama, pentru a-i ajuta pe americani în timpul pandemiei de COVID.

România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi militari şi economici ai Statelor Unite în Europa. Poporul român nu are prieten mai bun decât poporul american şi în numele americanilor şi al preşedintelui Trump, îţi mulţumesc, România, pentru cei 140 de ani de prietenie şi cooperare. Mulţi înainte!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG