Linkuri accesibilitate

Mesaje oficiale la cei 20 de ani ai României în NATO. România, „partener esențial”, devotat valorilor Alianței. Aderarea, „act istoric”


Președintele României, Klaus Iohannis.
Președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și reprezentanți diplomatici ai țărilor aliate marchează cei 20 de ani de la aderarea României la NATO.

Președintele Klaus Iohannis, care și-a anunțat recent candidatura pentru funcția de secretar general al NATO, spune într-un comunicat că România va rămâne „profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor”:

„Țara noastră a demonstrat că este un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și prin întărirea, alături de aliații din NATO, a securității la Marea Neagră”, transmite președintele României într-un comunicat.

La rândul lui, premierul Marcel Ciolacu scrie, într-un mesaj pe Facebook, că România a devenit un pilon important în Alianță:

„Vom continua să fim un actor influent şi constructiv în interiorul NATO în vederea consolidării şi dezvoltării alianţei noastre în aşa fel încât garanţiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea şi siguranţa de care au nevoie pentru dezvoltarea României!”, scris Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a trimis mesaje publice legate de aniversarea a 20 de ani în NATO a României.
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a trimis mesaje publice legate de aniversarea a 20 de ani în NATO a României.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, general în rezervă, a spus la rândul lui că cele două decenii care au trecut de la aderarea la NATO au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră:

„Siguranţa oferită de cea mai mare alianţă militară defensivă din istorie ne-a asigurat cadrul necesar dezvoltării. Indiferent dacă vorbim despre creştere economică sau consolidarea statului de drept, aceşti ani au marcat evoluţii impresionante sub umbrela de securitate a NATO”, a declarat Nicolae Ciucă.

Iar ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a menționat că aderarea României la NATO din 2004 a fost un act istoric:

„Au trecut 20 de ani în care România a primit cele mai solide garanții de securitate, grație apartenenței sale la cea mai puternică alianță politico-militară din lume, și a devenit mai puternică și mai vizibilă în sfera euroatlantică”, a transmis Angel Tîlvăr într-un comunicat.

Diplomați ai țărilor aliate au felicitat și lăudat România și au subliniat rolul important al țării în angrenajul de securitate al NATO.

Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti Kathleen Kavalec, afirmă că România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul Alianţei:

„Lăudăm devotamentul României faţă de valorile NATO şi sprijinul său neclintit pentru securitatea euroatlantică”, a declarat Kavalec.

De asemenea, ambasadorul Franţei în România, Nicolas Warnery, amintește că Franţa s-a implicat semnificativ pentru ca România să devină membru NATO:

„România este un aliat care are o contribuţie esenţială la securitatea şi stabilitatea Alianţei. Relaţiile franco-române nu au fost niciodată atât de puternice în cadrul NATO, dovadă fiind excelenta cooperare a celor două armate ale noastre în contextul consolidării flancului estic”, a transmis ambasadorul Franţei la Bucureşti.

România a aderat la NATO pe 29 martie 2004, alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Slovenia, toate țări aflate înainte de 1990 în spațiul de influență ex-sovietic.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG