Linkuri accesibilitate

Mesajul Guvernului de Ziua Internațională a Holocaustului


Romania - romanian government, PM Viorica Dancila, Bucharest

Guvernul României reiterează angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru a incrimina negarea Holocaustului şi incitarea la antisemitism, încurajând solidaritatea şi spiritul civic ca fundamente pentru o societate democratică şi modernă, se arată în mesajul public al Guvernului cu ocazia Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului.

România are ca obiectiv coeziunea valorilor comune. Iar promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale ale stimulării solidarității și coeziunii Uniunii Europene, se mai spune în comunicatul Guvernului.

Astfel, România a realizat, în ultima perioadă de timp, în plan intern, pași importanți în direcția comemorării victimelor Holocaustului și a promovării educației despre Holocaust. Mai mult, în perioada martie 2016 - martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și a susținut adoptarea definiției de lucru a antisemitismului.
În luna iunie 2018, la doi ani de la adoptarea definiției, Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului, care definește antisemitismul și incriminează distribuirea și promovarea de materiale cu un conținut antisemit, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine antisemite.

Reiterăm că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, a egalității de șanse reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice.

27 ianuarie este Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Și președintele Klaus Iohannis a omagiat victimele Holocaustului și a anunțat decorarea unora dintre supraviețuitorii săi, luni, într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Cotroceni.

XS
SM
MD
LG