Linkuri accesibilitate

Mesajul Vioricăi Dăncilă la ruperea coaliției PSD-ALDE. Merge „înainte cu guvernarea țării” și dă startul la racolarea parlamentarilor ALDE


Viorica Dăncilă dă semnalul racolării membrilor ALDE și ProRomânia
Viorica Dăncilă dă semnalul racolării membrilor ALDE și ProRomânia

Viorica Dăncilă a postat un mesaj pe facebook înainte de a începe ședința Comitetului Executiv, în care trebuie să analizeze consecințele retragerii de la guvernare a ALDE și gestionării unui guvern, deocamdată minoritar în Parlament

„PSD va merge înainte cu guvernarea țării și alături de noi vor veni toți cei din ALDE și Pro România care au curajul de a-și asuma acest proces, care înțeleg că fuga de responsabilitate și lașitatea nu vor duce niciodată România mai departe. Dincolo de obiectivele și calculele electorale ale unui grup restrâns, important este să nu dezamăgim cetățenii care ne-au dat votul și încrederea în 2016.”, a scris șefa Executivului pe facebook.

„Dacă unii dintre membrii ALDE nu înțeleg aceste lucruri, vor pierde iremediabil: în fața românilor, în fața colegilor de bună-credință care au fost sacrificați în numele unor interese mărunte, în fața celorlalte instituții ale statului român și în fața partenerilor noștri externi”, a mai spus Dăncilă.

Mesajul șefei Guvernului vine înaintea unei ședințe PSD, la care părerile sunt împărțite în privința ieșirii de la guvernare a celor de la ALDE.

Problemele Vioricăi Dăncilă însă abia încep

  • în cazul în care nju convinge ALDE, ProRomânia sau ALDE să susțină guvernul său în Parlament, atunci un executiv minoritar va avea o viață scurtă.
  • Remanierea guvernului, pe care o anunțase deunăzi, nu mai este valabilă și va fi nevoie de restructurarea guvernului, adică exact solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu pe care nu a acceptat-o. În plus, va avea nevoie de un vot în Parlament pentru aprobarea noului Guvern Dăncilă. Va avea nevoie de jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, un scor pe care PSD nu îl deține în Parlament.
  • racolarea parlamentarilor ALDE este posibilă, câtă vreme formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu este cotagtă sub pragjul de admitere în Parlament. Este posibil un exod, în speranța găsirii unor locuri eligbile pentru alegerile parlamentare din 2020. Însă, dacă se păstrează trendul descrescător al PSD, locurile vor fi limitate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG