Linkuri accesibilitate

Metroul blocat. Sindicaliștii au împiedicat plecarea trenurilor | Primele reacții


Bucureștenii nu au putut folosi metroul vineri, 26 martie, din cauza protestului spontan al sindicaliștilor.
Bucureștenii nu au putut folosi metroul vineri, 26 martie, din cauza protestului spontan al sindicaliștilor.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu i-a cerut ministrului de Interne Lucian Bode să ia măsuri în cazul grevei de la Metrou. „Nimeni nu este mai presus de lege /.../ Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist își pierde sinecuri. Am transmis același mesaj domnului ministru Bode”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Președintele sindicatului care a declanșat greva, Ion Rădoi, este fost parlamentar PSD. Formațiunea a transmis în această dimineață, pe Facebook, că „dacă PSD ar fi fost la guvernare cu siguranță România nu se afla în haosul actual”.

Astăzi a venit iar rândul PSD-ului să fie vinovat pentru haosul de la Metrou /.../ Oamenii care folosesc metroul pentru a merge la muncă nu au nicio vină că actuala Coaliție nu știe altceva decât să creeze haos! Luați măsuri pentru a debloca situația, nu pentru a pasa vina! Guvernați sau plecați!

Pentru ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, protestul e „o acțiune ilegală". „Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri", a scris acesta pe pagina sa de Facebook, precizând că autoritățile „nu vor da înapoi".

Răspunsul, punctual, al sindicatului Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM) pentru ministrul Transporturilor a fost formulat tot pe Facebook, unde USLM spune că ministrul a „ignorat toate demersurile sindicale și ignorat toate problemele din metrou”. Sindicatul precizează că la protest participă 2.500 de oameni și că nu va ceda. „O palma întregii Romanii a fost data de guvern, mai bine spus o lovitura decisivă. Ați condamnat o tara întreaga la sărăcie!

Reacția președintelui PSD, Marcel Ciolacu, a fost publicată pe Facebook la prânz. acesta spune că „pentru a acoperi haosul provocat de noile restricții anunțate aseară, pentru a-și acoperi lipsa de soluții, liderii Coaliției au ieșit azi, în haită, să spună că ’PSD e de vină!’ pentru protestul de la metrou. O minciună ordinară! Ceea ce se întâmplă la metrou nu are nicio legătură cu PSD, ci reprezintă doar o altă petardă a Coaliției. Ne închid din nou în case, iau măsuri fără nicio logică, închid din nou școlile, nu au nicio soluție pentru a stopa în mod real pandemia, dar aruncă vina pe PSD!

Alte reacții din Coaliția aflată la guvernare

Primarul sectorului 6, Ciprin Ciucu (PNL), consideră situația de la metrou „incredibilă”: „Un personaj nederanjat de nimeni timp de 30 de ani este vârful unei organizații al cărei scop nu este bunăstarea angajaților ci acapararea de privilegii pentru vreo câțiva jmecheri. Hai, gata, e timpul să iesim din tranziție si sa ajungem în Europa! Instituțiile de ordine să facă ordine și metroul să își reia circulația”, a scris acesta pe Facebook, iar în comentarii, întrebat care e rezolvarea, acesta a scris: „Să îi ia pe sus”.

Pentru Clotilde Armand (USR PLUS), primarul Sectorului 1, „Șantajul Mafiei a ajuns și la metrou. Cei care blochează metroul bucureștean și se joacă cu destinele oamenilor trebuie să răspundă în fața legii. Asemenea gesturi de șantaj sunt de netolerat”, iar în opinia lui Dacian Cioloș, „Metroul este al bucureștenilor, nu al unor căpușari de profesie, care compromit ideea de sindicat și care se folosesc de angajații muncitori și cinstiți ai Metrorex pentru a-și crea avantaje personale."

******************

Potrivit Mediafax, care citează Metrorex, reprezentanţi ai sindicatului Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM) au blocat, vineri dimineață, calea de rulare în staţia Piaţa Unirii, împiedicând plecarea trenurilor.

Potrivit Metrorex, „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii".

Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

Blocarea metroului a dus la aglomerarea mijloacelor de transport de suprafață și încălcarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19 prin menținerea distanței dintre pasageri.
Blocarea metroului a dus la aglomerarea mijloacelor de transport de suprafață și încălcarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19 prin menținerea distanței dintre pasageri.

Miza protestului: spațiile comerciale

Metrorex anunțase, joi, că a cerut ca spaţiile comerciale din incinta staţiilor de metrou să fie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran până la data de 2 aprilie. „În urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă", explica Metrorex.

În replică, USLM transmitea că „toate magazinele din metrou au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou. În acest moment, Contractul de Asociere pe spaţiile comerciale şi situaţia spaţiilor fac obiectul unui proces aflat pe rolul instanţei de judecată. Noi, USLM, avem încredere în justiţia din România şi aşteptăm cu încredere hotărârea instanţei".ACTUALIZARE Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a descris protestul drept „o acțiune ilegală". „Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri", a scris acesta pe pagina sa de Facebook, unde a precizat că autoritățile „nu vor da înapoi".

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG