Linkuri accesibilitate

Mișcare controversată. Coordonatorul represiunii protestului din 10 august, Sebastian Cucoș, revine șef la Jandarmeria Capitalei


Sebastian Cucoș, cel care după violențele de anul trecut, apărea printre cruci și icoane spunînd că ”jandarmii își merită respectul”.
Sebastian Cucoș, cel care după violențele de anul trecut, apărea printre cruci și icoane spunînd că ”jandarmii își merită respectul”.

Cu patru zile înainte de protestul anunțat pentru 10 august, colonelul Sebastian Cucoș, cel care a coordonat acțiunile de reprimare a mitingului diasporei de acum un an, ar putea reveni la conducerea Jandarmeriei Capitalei.

Surse citate de Mediafax susțin că Sebastian Cucoș va fi transferat din funcția dețintă în prezent, cea de prim-adjunct al Jandarmeriei Române, în cea de șef al Jandarmeriei Capitalei. A fost înlocuit la vremea respectivă de Cătălin Sindile, care a fost schimbat ieri din funcție.

Colonelul Sebastian Cucoș nu va coordona jandarmii la manifestația programată pentru sâmbăta aceasta, deoarece se află în concediu, realatează sursele citate.

Reamintim că în 10 august 2018, jandarmii au intervenit în forță și nejustificat pentru a dispersa o manifestație pasnică din Piața Victoriei, sute de persoane fiind rănite și gazate. În 14 august, la patru zile de la aceste violenţe, Sebastian Cucoş, în calitate de comandant al Jandarmeriei Române, a susţinut o declaraţie de presă în care a dat asigurări că "jandarmii şi-au făcut datoria".

Sebastian Cucoș a fost pus sub acuzare de către procurori pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la participație improprie și purtare abuzivă în dosarul violențelor de la protestul din 10 august 2018 din Piața Victoriei. Alături de el au mai fost acuzați Cătălin Sindile, maiorul Laurenţiu Cazan, precum și comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

Dosarul 10 august este însă tegiversat și în prezent, iar la finele lunii iunie, DIICOT a cerut de la procurorii militari dosarul ”pentru a vedea dacă există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale între dosarul de la Secţia parchetelor militare şi cel de la DIICOT”, după cum a declarat Mihaela Porime, purtător de cuvânt al DIICOT.

Pentru sâmbătă, 10 august, este anunțat un miting în Piața Victoriei, care are loc în contextul tensionat generat de uciderea celor două fete din Caracal și de incompetența dovedită de Poliție și de DIICOT Craiova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG