Linkuri accesibilitate

Mișcările militare ale Rusiei | Ucraina cere ajutorul NATO și invocă promisiunile de la București


 Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, alături de ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, la întâlnirea din 13 aprilie.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, alături de ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, la întâlnirea din 13 aprilie.

Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a participat, marți, la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au discutat despre tensiunile militare din Ucraina.

Înarmarea considerabilă a Rusiei este nejustificată, inexplicabilă și profund îngrijorătoare”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la finalul întâlnirii. Stoltenberg a cerut Rusiei să înceteze acțiunile militare de la granița cu Ucraina și a subliniat că NATO sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

El a arătat că NATO va continua să ofere un sprijin „politic și concret” semnificativ Ucrainei.

„Suntem foarte preocupați de evoluția situației, pe care NATO o monitorizează foarte atent. În ultimele săptămâni, Rusia a mutat mii de trupe înarmate la frontierele Ucrainei. Este cea mai mare masă de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeii din 2014”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai arătat că mai mulți soldați ucraineni au fost uciși în estul Ucrainei în ultimele zile și a cerut Rusiei să își respecte angajamentele internaționale.

Promisiunile de la București, invocate de oficialul ucrainean

Reformele vor aduce Ucraina mai aproape de NATO. Vrem să vedem Ucraina reușind”, a spus Stoltenberg.

La rândul său, ministrul de externe din Ucraina a precizat că Rusia trebuie „să înțeleagă” că Ucraina aparține în prezent lumii occidentale iar Occidentul nu va permite Rusiei să distrugă democrația și suveranitatea Ucrainei.

Ucraina nu face parte din lumea rusă și nu va fi niciodată considerată ca atare. La nivel operațional, avem nevoie de măsuri care să descurajeze Rusia și intențiile sale agresive. Acestea ar putea fi, așa cum a menționat secretarul general, o nouă rundă de sancțiuni”, a spus Kuleba.

Este mai bine să acționăm acum pentru a preveni Rusia să escaladeze situația.

Oficialul ucrainean a amintit și de promisiunea pe care NATO a făcut-o în 2008, la summit-ul de la București. Atunci, NATO a promis Ucrainei și Georgiei că vor deveni membre ale organizației nord-atlantice.

„Credem că Alianța este o instituție în care se poate avea încredere, care își ține promisiunile. Pentru noi apartenența la Ucraina a NATO este o chestiune de timp. Și nu există alte criterii, care trebuie îndeplinite atunci când vine vorba de relațiile cu Rusia. În 2014, era de neimaginat că Rusia va merge până la ocuparea Crimeei și a Donbassului. Aș dori să reamintesc că planul inițial al strategiilor rusești a fost de a reduce Ucraina la jumătate și de a crea o entitate politică numită Noua Rusie, Novorossiya. Acest plan a eșuat, din cauza contra-măsurilor eficiente luate de statul ucrainean și a sacrificiului soldaților și ofițerilor noștri”, a mai spus Kuleba.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG