Linkuri accesibilitate

Avioanele MiG-21 LanceR, suspendate de la zbor din cauza accidentelor


Oficiali ai armatei române inspectează epava unui MiG-21 LanceR, care s-a prăbușit în timp ce ateriza lângă satul Călugăreni, în noiembrie 2010
Oficiali ai armatei române inspectează epava unui MiG-21 LanceR, care s-a prăbușit în timp ce ateriza lângă satul Călugăreni, în noiembrie 2010

Toate zborurile cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Decizia a fost luată din ordinul șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, din cauza prea multor accidente care au avut loc în ultima vreme, soldate cu victime și aeronave avariate sau chiar distruse.

„Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, transmite MApN într-un comunicat.

În perioada suspendării zborurilor cu aeronavele de provenință rusească, Forțele Aeriene Române vor face serviciul de poliție aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită - enhanced Air Policing - sub comandă NATO, arată sursa citată.

În același timp, va fi accelerată achiziționarea a 32 de aeronave F-16 din Novegia, din care vor fi constituite încă două escadrile.

Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a fost în transparență legislativă și a intrat în circuitul de avizare, urmând să fie depus în curând la parlament.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani.

„Cele trei escadrile vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, arată sursa citată.

Mikoian-Gurevici MiG-21 este un avion de vânătoare din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică.

Primul avion cu aripă delta (numit Ye-4, scrisă și E-4) zboară pentru prima oară în 14 iunie 1956, iar producția MiG-21 și intrarea în serviciu au loc în 1959.

Peste 10.000 de aparate MiG-21 au fost construite în fosta URSS precum și, sub licență, în Cehoslovacia, India și China. Aviației române i-au fost livrate 14 avioane MiG-21 PF la 20 ianuarie 1965 și 24 avioane la 18 iulie același an.

Prezent la o conferință de presă a PSD de la Bistrița-Năsăud, ministrul Apărării Vasile Dîncu a spus că a luat decizia după mai multe discuții cu șeful Statului Major al Apărării după prea multele accidente și defecțiuni înregistrate în ultima vreme la aceste aparate de zbor.

„Am avut mai multe discuții în ultima vreme cu șeful Marelui Stat Major, domnul general Petrescu, legate de ceea ce înseamnă operăm în acest moment și pentru viitor cu MiG-urile 21 LanceR. Ați văzut că în ultima vreme au fost accidente și mici semne de defecțiuni care n-au produs accidente, dar care sunt semne care au apărut destul de des”, a spus Vasile Dîncu.

El a spus că i-a fost greu să accepte victimele de la ultimul accident, care a avut loc la Constanța, mai ales că acestea nu s-au produs în vremuri de război, ci strict din motive tehnice.

„Am fost la Constanța și am văzut ce s-a întâmplat la înmormântarea piloților și a celor de la Salvare și vreau să vă spun că a fost prima dată în viață când mi-am pierdut vocea încercând să vorbesc. E foarte complicat să accepți că se poate ca într-un minister și o armată să ai pierderi de vieți umane care nu sunt generate de conflicte, de războaie, ci de funcționarea tehnicii. Așa încât, după ultima discuție de ieri cu domnul general Petrescu, am acceptat ideea de a opri de la zbor în acest moment MiG-urile 21 LanceR pe care le avem în dotare”, a spun ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

El a dat asigurări că aparatele nu trec la fier vechi, ci la „conservare”, iar piloții vor fi reprofesionalizați pentru aparatele F-16 sau alte misiuni.

La începutul lunii martie, un avion de vânătoare MIG 21 LanceR și un elicopter de luptă IAR 330-PUMA s-au prăbușit la un interval de doar 40 de minute, ultimul plecând într-o operațiune de salvare a pilotului de la primul zbor, care dispăruse de pe ecranele controlorilor de trafic.

În urma dublei tragedii aviatice, șapte militari și un pilot și-au pierdut viața.

Pilotul MIG-ului 21 LanceR se afla în misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei atunci când a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar ulterior a dispărut după radar.

O aeronavă MiG-21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aeriană Borcea, a înregistrat marți, pe timpul executării unui zbor de instrucție, o problemă minoră legată de funcționarea trapelor trenului de aterizare și a aterizat la Kogălniceanu conform procedurilor, spune MApN.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG