Linkuri accesibilitate

Mihai Chirica, infectat cu coronavirus. Mesaj către pelerini


România - Primarul Iașiului, Mihai Chirica

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, se află printre cei 206 ieșeni raportați în statistica ultimelor 24 de ore pentru că s-au îmbolnăvit de Covid-19.

El le-a transmis un mesaj pelerinilor supărați pentru restricțiile impuse la pelerinajul Cuvioasei Parascheva, după ce câteva sute au protestat vineri seară nu în modul cel mai pașnic cu putință și cu încălcarea regulilor sanitare.

„Sfânta Parascheva e tot acolo. O pot vedea și după ce se încheie sărbătorile consacrate ei. Nu au făcut bine ce au făcut”, a spus Mihai Chirica, intervievat de Digi 24.

Aproximativ 300 de credincioşi s-au adunat vineri după-amiază în fața Catedralei Mitropolitane din Iași și au protestat împotriva restricțiilor impuse de autorități. Oamenii au trecut de la rugăciune și cântece religioase la discuții aprinse cu Jandarmeria. Forțele de ordine nu au intervenit, i-au lăsat pe oameni să își ducă la bun sfârșit manifestul, în ciuda faptului că s-a creat o aglomerare de oameni și mulți nu poartă măști.

Iașiul se află pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește rata de noi îmbolnăviri cu coronavirus.

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că nu se schimbă regula stabilită, aceea ca până pe 15 octombrie să nu fie permis accesul în Catedrală pentru credincioșii care nu au în buletin domiciliul în municipiul Iași. Au fost admise doar niște excepții, de natură organizatorică: personalul de la Ahiepiscopie, studenții de la Teologie și voluntarii care ajută la organizarea sărbătorii de Sfânta Parascheva.

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a făcut vineri seară un „apel la coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive”, exprimându-și speranța că autoritățile ieșene vor reveni asupra deciziei de interzicere a pelerinajului la moaștele Cuvioasei Parascheva și se arată nemulțumit de măsura „discriminatorie” luată fără consultarea BOR.

El spune că „interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.

Iașiul a înregistrat sâmbâtă un coeficient al infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, de 1,85 și 206 cazuri noi de coronavirus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG