Linkuri accesibilitate

Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare


Imagine generică
Imagine generică

Fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrii a României, Mihail Vlasov, a fost condamnat marți la 8 ani de închisoare de Curtea Supremă, cu un an și 10 luni mai puțini decât la instanța de fond.

Față de fiica sa, creatoarea de modă Ingrid Vlasov, judecătorii au dispus încetarea procesului penal.

Vlasov a fost condamnat pe 3 august 2018 de Curtea de Apel Bucureşti la 9 ani şi 10 luni închisoare, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alte condamnări date în dosar:

Grigorescu Rodica Luiza - suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani

Suciu Mariana Rodica – 2 ani şi 10 luni închisoare.

Nedelcu Marian - 2 ani închisoare cu suspendare

Zdrobici Nicolai - suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani.

Acuzațiile procurorilor

Vlasov a fost acuzat de procurorii DNA că între 2008 și 2014 a abuzat de funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta.

Potrivit procurorilor, acțiunile sale au prejudiciat Camera de Comerţ și Romexpo, la care Camera de Comerț este acţionar majoritar.

„După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii. Concret, el şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de inculpatele Ştefănescu, Grigorescu şi Suciu, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însuşirea şi respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entităţi”, spun anchetatorii.

Procurorii spun că prin contractele semnate, de închiriere, de prestări servicii, de colaborare sau de asistenţă juridică cu cabinetul său de avocat, Vlasov a direcționat sume de bani sau a pus la dispoziţie imobile din patrimoniul CCIR şi Romexpo la preţuri derizorii, în beneficiul său și al familiei sale.

„Mihail Vlasov şi-a însuşit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziţia biroului de conducere/Fond la dispoziţia preşedintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziţii de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie”, spune DNA.

Mihail Vlasov şi ceilalți inculpați au prejudiciat Camera de Comerț cu peste 54,3 milioane lei și Romexpo cu 6,1 milioane de lei.

Vlasov nu se află la prima condamnare.

El a mai fost condamnat pentru trafic de influență la 5 ani și 8 luni de închisoare dar a fost eliberat condiționat în noiembrie 2017.

XS
SM
MD
LG