Linkuri accesibilitate

Mii de bucurești au rămas fără apă caldă și căldură, după două avarii care afectează 449 de blocuri


449 de blocuri au rămas duminică fără apă caldă și căldură

Mii de bucureșteni din Sectoarele 2 și 3 au rămas duminică fără apă și căldură după ce două avarii care au avut pe un tronson al Magistralei 1 Sud au lăsat 449 de blocuri fără deconectate de la termoficare sau cu funcționare sub parametri.

Sunt două avarii pe un tronson al Magistralei 1 Sud, care alimentează sectoarele 2 şi 3. În momentul de faţă avariile sunt izolate, tronsonul este izolat şi se lucrează la remedierea avariilor. O avarie este micuţă, se va remedia repede, una este ceva mai mare, o să dureze un pic mai mult. Sunt afectate 40 de puncte termice, însumând 449 de blocuri din sectorul 3, care nu au nici apă caldă, nici căldură”, a afirmat Adrian Gîtlan, director Termoenergetica pentru Agerpres.

Potrivit lui Adrian Gîtlan, Termoenergetica estimează că avariile se vor remedia până la ora 24,00.

Sperăm până atunci să terminăm cu totul, după care punctele o să înceapă să intre în funcţiune. Nu o să fie o punere în funcţiune bruscă, este o zonă foarte mare, dar în cursul nopţii toată lumea va avea apă caldă şi căldură, dimineaţa mai mult ca sigur nu va mai fi nicio problemă", a declarat Adrian Gîtlan.

El a explicat că şi celelalte puncte termice care sunt în aval faţă de zona izolată vor funcţiona sub parametri până se remediază avariile, fiind afectate câteva sute blocuri.

Directorul Termoenergetica a adăugat că sistemul de termoficare este foarte vechi şi apar astfel de avarii „total neplăcute”.

De sistemul de alimentare cu energie termică al Municipiului Bucureşti beneficiază circa 1.200.000 locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere. În ultimii ani avariile au fost extrem de dese, fapt ce a adus subiectul în centrul campaniei pentru alegerile locale din septembrie 2020.

Pe 10 noiembrie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 210 km de rețea principală de termoficare. Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei din care 1,3 miliarde fonduri europene nerambursabile. Lucrările vor începe anul următor, după finalizarea procedurilor de achiziție publică pentru selectarea constructorului.

La începutul lunii decembrie aproape 3000 de blocuri din București, Sectoarele 2, 3, 4 și 5, au rămas câteva zile fără apă caldă sau căldură ori agentul termic nu era livrat la parametri, din cauza unei avarii la CET SUD.

Atunci, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că problemele cu furnizarea apei calde şi a căldurii în București sunt cauzate de modul în care a fost gestionată termoficarea de către foştii edili Gabriela Firea şi Sorin Oprescu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG