Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății: Vaccinarea nu va fi obligatorie


Vaccinarea este un subiect sensibil în societatea românească, mai ales după pandemia de Covid, când mulți români au contestat campania de imunizare.

Ministerul Sănătăţii susține că niciun act normativ pe care îl are în lucru nu va impune vaccinarea obligatorie, iar strategia naţională de vaccinare doar va asigura „acces echitabil pentru oricine”. 

Strategia României privind vaccinarea apare într-un proiect de hotărâre de guvern care urmează să fie dezbătut la nivelul executivului, anunță Ministerul Sănătății.

În acest context, pe rețelele sociale și în unele părți ale mass-media au apărut discuții cu privire la o pretinsă intenție a statului de a impune vaccinarea.

Acest lucru este fals, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Femeile, adolescenţii fete şi băieţi, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc şi solicită medicului de familie prescripţie”, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Instituția arată că medicii vor fi pregătiți la rândul lor pentru a le putea explica pacienților de ce este importantă vaccinarea. În școli aceasta „nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

Cei care refuză, însă, trebuie să știe că, potrivit unui ordin comun al ministerulor Educației și Sănătății, atunci când o boală transmisibilă apare în rândul elevilor, cei nevaccinați trebuie să rămână acasă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Alexandru Rogobete, a scris o postare pe Facebook în care arată că Strategia naţională de Vaccinare în România este despre informarea corectă şi accesul echitabil la vaccin, iar pentru prima oară pacienţii au acces la vaccinuri gratuite şi în premieră este oferit acces facil la vaccinarea anti-HPV, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

„Dezinformare, fake-news, demagogie şi speculaţii”, a numit secretarul de stat mesajele din social-media și din presă în care ministerul este acuzat că vrea să facă vaccinarea obligatorie.

„Zeci de titluri «vaccinarea obligatorie», «vor să vă vaccineze pe toţi», «opriţi vaccinarea obligatorie» [...], titluri care induc teamă, titluri care dezinformează, titluri elaborate de oameni care nu au nici cea mai mică legătură cu medicina”, a Rogobete.

De cealaltă parte, luni, dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din București, a declarat pentru News.ro că tot mai mulţi copii cu rujeolă ajung la spital, ajungându-se treptat la situaţia de dinainte de pandemie, cu un număr foarte mare de cazuri.

Medicul a mai spus că rujeola este o afecţiune care poate da complicaţii severe, chiar mortale. „Sunt părinţi cu convingeri antivaccinale, sau care neglizează pur şi simplu acest subiect, ori nu au medic de familie şi nici nu vor să se înscrie la unul”, a spus Simin Florescu.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG