Linkuri accesibilitate

Mii de mercenari Wagner au sosit în Belarus. Au adus cu ei 700 de vehicule și echipamente militare


Militarii Wagner îi vor intrui pe militarii din Belarus, după cum a declarat ministrul Apărării de la Minsk.

Mii de mercenari ai grupului Wagner au sosit în Belarus după rebeliunea de scurtă durată , a anunțat luni un grup militar de monitorizare, relatează AP.

Între 3.450 și 3.650 de soldați au mers într-o tabără din apropiere de Asipovichy, un oraș situat la 230 de kilometri de granița cu Ucraina, potrivit Belaruski Hajun, un grup activist care urmărește mișcările trupelor în interiorul țării.

Președintele belarus Alexander Lukașenko a salutat forțele Wagner aflate în țară după ce a intermediat luna trecută un acord între Kremlin și șeful mercenarului Evgheni Prigojin, punând capăt revoltei eșuate a grupului împotriva liderilor militari ruși.

Șeful Wagner a numit revolta un „marș al justiției” pentru a-i înlătura pe liderii militari ai armatei ruse.

Revolta a reprezentat cea mai serioasă amenințare pentru președintele rus Vladimir Putin din timpul celor 23 de ani de guvernare, erodându-i astfel autoritatea.

Imaginile din satelit arată că aproximativ 700 de vehicule și echipamente au sosit în Belarus odată cu grupul Wagner, potrivit Belaruski Hajun.

Autorităţile din Belarus au declarat luni că au discutat cu grupul paramilitar Wagner despre „ameninţările şi provocările" de la graniţele cu Ucraina şi Polonia, relatează AFP.

Ministrul de Interne din Belarus Ivan Kubrakov s-a întâlnit cu comandanţi ai grupului Wagner la un centru de instruire şi a elaborat cu aceştia „un plan de acţiune clar” pentru antrenarea forţelor de la Minsk de către paramilitarii ruşi.

„Având în vedere situaţia dificilă din apropierea graniţelor republicii, este deosebit de important să fim pregătiţi să răspundem eventualelor provocări şi ameninţări”, a adăugat el, potrivit unui comunicat.

Ministrul belarus a salutat „experienţa practică” a luptătorilor Wagner, care au participat în mod deosebit, luni de zile, la lupta pentru capturarea oraşului Bahmut, estul Ucrainei.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG