Linkuri accesibilitate

Mii de oameni au semnat o petiție pentru a exclude definițiile sexiste ale cuvântului „femeie” din dicționare Oxford


30.000 de oameni cer Oxford University Press să elimine din Oxford Thesaurus of English şi Oxford Dictionary of English sinonime ale cuvântului „femeie” care sunt ofensatoare. Câteva exemple: „căţea, mătură, piesă, iapă, târfă, târâtură, fustă, delicat, pasăre”.

Petiția a fost lansată vara acesta de Maria Beatrice Giovanardi, scrie The Guardian, și arată că sinonimele ales și unele fraze folosite în cele două dicționare descriu femeile ca „obiecte sexuale, subordonate şi/ sau o agasare pentru bărbaţi”.

Semnatarii ei cer OUP să „elimine frazele şi definiţiile care discriminează şi tratează de sus femeile şi/ sau sugerează dreptul de proprietate al bărbaţilor asupra lor”, să „extindă definiţiile din dicţionare pentru «femeie»” şi să „includă exemple reprezentative pentru minorităţi, de exemplu, o femeie transgender, lesbiană etc”.

În replică, directoarea departamentului care se ocupă de strategia de conţinut lexical la OUP, Katherine Connor Martin, a declarat că editorii investighează „dacă există sensuri ale cuvântului ce nu au fost acoperite şi care ar trebui adăugate în versiunile viitoare”.

Subliniind că petiţia nu face referire la conţinutul Oxford English Dictionary, ci la cele două, care au în vedere limba engleză vorbită zi de zi, Martin a spus: „Dacă există dovada că un cuvânt sau înţeles ofensator este folosit la scară largă în limba engleză, el nu va fi exclus din dicţionar doar pe baza faptului că este ofensator sau peiorativ”.

„Sensibilităţile privind limbajul se schimbă constant, iar echipa noastră editorială este mereu recunoscătoare pentru feedback pentru a se asigura că statutul termenilor ofensatori sau denigranţi este clar cititorilor noştri”.

Cei care au semnat petiţia critică şi faptul că definiţia cuvântului bărbat este mult mai cuprinzătoare decât cea pentru cuvântul femeie, cu 25 de exemple pentru primul şi doar cinci pentru celălalt.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG