Linkuri accesibilitate

Mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei la mitingul „Toți pentru Europa”. Șora le cere oamenilor să nu fie leneși pe 26 mai


Aproape zece mii de oameni au participat la mitingul care îndeamnă la vot pe 26 mai la alegerile europene și la referendum
Aproape zece mii de oameni au participat la mitingul care îndeamnă la vot pe 26 mai la alegerile europene și la referendum

”Trebuie să mergem la vot! Să nu fim leneși, să nu preferăm comoditatea. Să ieșim și să punem în urnă un vot gândit, ca să nu ne înșelăm. Să cântărim până la nuanțe!,” a spus filosoful Mihai Șora, la cei 102 ani ai săi, pe scena din Piața Victoriei, unde mii de oameni s-au adunat la îndemnul Comunității Declic și al postului de radio Europa FM.

​În Piața Victoriei atmosfera este relaxată, sunt oameni cu copii, tineri, care poartă inscripții de îndemn la vot, la 26 mai. Circulația a fost întreruptă pe Bulevardul Kiseleff, însă pe celelalte artere se circulă.

Atmosfera a fost diferită de a altor proteste în Piața Victoriei, și pentru că mitingul este, de fapt, un spectacol, pe scenă, cu formații și muzicieni cunoscuți. Mihai Șora a fost doar unul dintre vorbitorii care au îndemnat oamenii la vot. Și Tudor Chirilă, și Dan Teodorescu, de la trupa Taxi, le spun oamenilor adunați în Piața Victoriei să meargă la vot, pe 26 mai.

Evenimentul este organizat de comunitatea Declic.

Bogdan Moleșag, una dintre victimele de la Colectiv, supraviețuitor al incendiului, a cerut oamenilor să voteze, pentru că experiența prin care a trecut în 2015 i-a dovedit că a fost salvat pentru că a putut merge să se trateze în Belgia, în calitate de cetățean european. Bogdan a povestit cum a ajuns în Belgia după ce vreme de mai multe zile s-a aflat în pericol în spitalele românești, „pentru că un partid a pus înaintea vieții oamenilor prestigiul formațiunii politice”. Pe Bogdan Moleșag, oamenii din Piața Victoriei l-au salutat scandând „Colectiv”

Actorul Mihai Călin a stârnit reacții ale publicului în momentul în care a amintit că, în ultimele zile, atitudineaa jandarmilor și a Poliției a dus la încălcarea dreptului la proteste. A fost momentul în care cei veniți la miting au scandat „PSD, ciuma roșie”.

Victor Rebengiuc le-a spus celor adunați la miting să voteze pe 26 mai, pentru că, altminteri, s-ar putea să fie printre „ultimele ocazii”. Rebengiuc a fost unul dintre puținii vorbitori care au îndemnat la vot în favoarea referendumului pentru Justiție.

​Ți-au anunțat participarea trupele Vama, Omul cu șobolani, Taxi și Emil. Corul Sound Choir a intonat imnul Uniunii Europene. Organizatorii au spus că participă pro bono la eveniment.

„Ieșim pentru a le spune celor ce încă nu s-au decis să participe la alegeri că de votul lor depinde viitorul Europei. Manifestăm pentru a încuraja tinerii să iasă la vot. Nu dăm culoare politică manifestației. Însă îi dăm spirit european. Pregătim activități interactive, o scenă care să te surprindă, muzică care să te convingă să îți scoți prietenii la vot”, au anunțat organizatorii, pe Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG