Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo începe un turneu european axat pe relocarea trupelor din Germania și implicarea Huawei în rețeaua 5G


Mike Pompeo, la sosirea în Cehia
Mike Pompeo, la sosirea în Cehia

Secretarul de stat american Mike Pompeo a sosit în Praga în prima zi a unui turneu de cinci pe care îl desfășoară în Europa Centrală și de Est, turneu care are în agendă teme importante precum implicarea companiei chineze Huawei în dezvoltarea viitoarei tehnologii 5G sau relocarea trupelor americane din Germania.

Mike Pompeo va petrece două zile în Cehia înainte de a călători în Slovenia, Austria și Polonia, stat care este dornic să primească mai mulți militari americani după decizia de a diminua contingentul american staționat în Germania.

Discuțiile se vor centra pe solicitarea lui Pompeo ca statele să respingă cooperare cu Huawei, gigantul de telecom chinez considerat o amenințare de către Washington și care a luat avans în pregătirea generației a cincea de internet de mare viteză, cât și pe reducerea dependenței europene de gazul rusesc.

În Cehia, Pompeo îl va însoți pe omologul său Tomas Petricek într-o călătorie la Plzen pentru a aduce un omagiu trupelor americane care au eliberat orașul în 1945.

Pe 12 august, secretarul de stat american se va întâlni cu companii locale și americane din industria telecom pentru a discuta despre 5G, înainte de a fi primit de prim-ministru Andrej Babis.

Pompeo va ține un discurs în Senatul Cehiei și va avea o scurtă întrevedere cu președintele Milos Zeman, cunoscut ca având în mod repetat poziții pro-Rusia și pro-China.

Pe 13 august, Pompeo va călători în Slovenia unde va semna un acord bilateral privind securitatea 5G.

În aceeași zi, secretarul de stat american va merge în Austria să se întâlnească cu cancelarul Sebastian Kurz cu care va avea discuții despre schimburile comerciale SUA-Austria și implicarea Austriei în misiunile de menținere a păcii.

În cele din urmă, Pompeo va ajunge în Polonia, pe 15 august, pentru a discuta despre relocarea trupelor retrase din Germania.

Pentagonul a afirmat recent că Statele Unite va aduce acasă circa 6.400 dintre militarii staționați în Germania și va reloca alți 5.600 în alte state membre NATO.

Ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, a afirmat că Statele Unite va detașa cel puțin 1.000 de militari în Polonia.

XS
SM
MD
LG