Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo: Otrăvirea lui Navalnîi, probabil orchestrată de înalți oficiali ruși


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo afirmă că este o posibilitate foarte mare ca otrăvirea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi să fi fost ordonată de oficiali de rang înalt de la Moscova.

Pompeo, în cadrul unui interviu radio de miercuri seara, a afirmat că oamenii din întreaga lume „văd acest tip de activitate pentru ceea ce este. Și când văd efortul de otrăvire a unui dizident, și recunosc că este o șansă substanțială ca aceasta să vină chiar de la oficiali ruși de rang înalt, nu cred că este bine pentru poporul rus".

Echipa lui Navalnîi și rudele sale consideră că autoritățile ruse se află în spatele otrăvirii. Kremlinul neagă vehement astfel de alegații.

Lui Alexei Navalnîi i s-a făcut brusc rău în timp ce se află într-o cursă aeriană de la Tomsk spre Moscova. El a fost evacuat și internat după două zile în Germania, la insistențele soției sale.

Experții germani spun că bărbatul în vârstă de 44 de ani a fost otrăvit cu o neurotoxină de proveniență militară din perioada sovietică cunoscută ca Noviciok, ceea ce a dus la solicitări din partea Vestului pentru ca Rusia să investigheze cazul.

Autoritățile ruse au respins deschiderea unei cauze penale, afirmând că nu există dovezi puternice că otravă a fost găsită.

Rusia a transmis miercuri că a protestat puternic în fața reprezentatului Germaniei la Moscova pentru „acuzații nefondate și ultimatumuri" făcute de Germania privind boala lui Navalnîi.

În timpul întrevederii de la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, ambasadorului german i s-a transmis că un refuz din partea Berlinului de la transmite Moscovei informații despre caz este văzut drept „o provocare ostilă" care va fi „plină de consecințe".

Ministerul a mai protestat pentru ceea ce numește „o folosire clară a situației ca mijloc de discreditare a țării pe scena internațională".

Guvernul german a afirmat că rezultatele testelor care arată că Navalnîi a fost victima unei neurotoxine au fost înaintate Organizației pentru interzicerea armelor chimice. Executivul de la Berlin a transmis că nu există niciun motiv pentru a furniza dovezile direct Moscovei.

XS
SM
MD
LG