Linkuri accesibilitate

Liderii lumii donează 8,1 miliarde de dolari pentru un vaccin anti-COVID


Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Liderii mondiali și mai multe organizații mondiale s-au angajat luni să doneze 8,1 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro) pentru cercetarea, fabricarea și distribuirea unui posibil vaccin și tratament împotriva COVID-19, SUA refuzând să contribuie la efortul global, scrie Reuters.

Organizatorii au inclus Uniunea Europeană și țările din afara UE, Marea Britanie, Norvegia și Arabia Saudită.

Lideri din Japonia, Canada, Africa de Sud și din alte zeci de țări s-au alăturat evenimentului virtual, în timp ce China, de unde se crede că a provenit virusul, a fost reprezentată doar de ambasadorul său la Uniunea Europeană.

Guvernele își propun să continue strângerea de fonduri timp de câteva săptămâni sau luni, bazându-se pe eforturile Băncii Mondiale, a Fundației Bill și Melinda Gates și a persoanelor înstărite.

„În doar câteva ore am strâns împreună 7,4 miliarde de euro (8,1 miliarde de dolari) pentru vaccin, diagnostic și tratament” împotriva COVID-19, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce a prezidat evenimentul online.

„Acest lucru va ajuta la lansarea unei cooperări globale fără precedent", a adăugat ea.

Printre donatori s-a aflat și vedeta pop Madonna, care a promis un milion de euro, a anunțat von der Leyen.

Primul ministru britanic Boris Johnson, care și-a revenit dintr-o luptă cu virusul care i-a pus viața în pericol, a declarat că găsirea unui vaccin este „cel mai urgent efort pe care trebuie să-l facem în comun”.

Diplomații UE au declarat că Statele Unite, care au cele mai multe cazuri de COVID-19 din lume, nu au participat.

Un înalt funcționar al administrației americane a refuzat să spună de ce Statele Unite nu au participat.

Președintele Donald Trump a declarat luna trecută că va opri finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Premierul norvegian Erna Solberg a declarat că regretă această decizie, precum și absența Washingtonului.

„Pacat că SUA nu face parte din asta. Când ești într-o criză, o gestionezi și o faci de comun acord cu ceilalți”, a declarat Solberg pentru Reuters într-un interviu, promițând un miliard de dolari pentru a sprijini distribuția oricărui vaccin descoperit împotriva COVID-19 și pentru vaccinurile împotriva altor boli.

"Am avut mai multe discuții cu partenerii noștri americani și sunt convins că americanii se vor angaja în cele din urmă în această dinamică, deoarece este calea de urmat pentru întreaga lume", a spus președintele francez Emmanuel Macron.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG