Linkuri accesibilitate

„Pașapoartele COVID-19”: Acord al miniștrilor Turismului din UE


Miniştrii Turismului din UE au căzut de acord luni să introducă aşa-numitele "paşapoarte Covid-19" precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii.

"Turismul a înregistrat un declin imens şi neaşteptat din cauza pandemiei de coronavirus", a declarat ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, citat de dpa, preluată de Agerpres.

„Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza", iar acesta ar trebui să includă un document „bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE", a adăugat oficialul din Croația, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

"Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate", a mai spus Gari Cappelli.

Croaţia, al cărei litoral la Marea Adriatică se întinde pe o lungime de peste 1.500 de kilometri şi cuprinde mii de insule, este puternic dependentă de veniturile din turism, la fel ca Grecia, Italia, Spania şi Portugalia.

Turismul asigură la nivelul blocului comunitar 10% din PIB și locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE, spune ministrul croat de resort.

Și comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a apreciat că sectorul turismului va avea nevoie de "fonduri fără precedent pentru a depăşi criza".

Potrivit lui Breton, „este nevoie de un <<nou Plan Marshall>> cu un buget european puternic, pentru a relansa Europa şi a pune la punct o uniune mai puternică şi mai rezistentă" a apreciat comisarul european într-un comunicat publicat la finalul videoconferinţei miniştrilor Turismului.

Citește și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG