Linkuri accesibilitate

Miniștrii de Externe ai UE, către migranți: Nu mergeți la granița Turciei cu Grecia


Șeful diplomației UE, Josep Borrell
Șeful diplomației UE, Josep Borrell

Uniunea Europeană le-a cerut vineri migranților din Turcia, prin vocea miniștrilor de Externe ai statelor membre, reuniți în Consiliul de Afaceri Externe, să nu meargă la granița cu Grecia încercând să o forțeze, spunând că frontiera este închisă și că orice încurajare venită dinspre autoritățile turce este un joc care trebuie să înceteze.

Membrii Consiliului au spus că trecerea ilegală a frontierei Uniunii Europene nu va fi tolerată, iar UE şi statele membre vor lua toate măsurile necesare pentru a opri acest fenomen.

Forțele de securitate grecești au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a descuraja zecile de mii de migranți care încearcă să treacă frontiera din Turcia, după ce Ankara a declarat săptămâna trecută că nu va mai respecta înțelegerea făcută cu UE în 2016 pentru a-i menține pe migranți pe teritoriul său.

„Știrile despre presupusa deschidere (a graniței greco-turce) sunt false, iar oamenii n-ar trebui să încerce să meargă acolo”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, la o conferință de presă la Zagreb, citat de Reuters.

„Dacă vrem să evităm situații critice, trebuie să cunoaștem adevărul. Să oprim acest joc”, a spus el după reuniunea miniștrilor de externe ai UE în capitala Croației.

Migranți din Siria, Afganistan, Iran, Pakistan și Africa s-au stabilit de-a lungul unei porțiuni a frontierei turce.

Turcia găzduiește aproximativ 3,6 milioane de refugiați din războiul civil din Siria, vecinul său din sud, și se confruntă cu un aflux de migranți care continuă să crească din cauza luptelor continue. Ankara spune că nu mai poate face față situației și acuză UE că nu i-a oferit suficient ajutor.

Într-o declarație dată publicităţii la finalul întâlnirii, miniştrii de externe din UE cer Turciei să pună „în aplicare deplină” acordul cu privire la migraţie încheiat în 2016 cu Bruxellesul, subliniind că acesta produce „rezultate tangibile, inclusiv prin susţinerea eforturilor semnificative ale Turciei de a găzdui migranţi şi refugiaţi”.

Totodată, oficialii europeni şi-au exprimat solidaritatea faţă de Grecia, dar şi faţă de alte state din regiune care ar putea să se confrunte cu o situaţie similară, precum Bulgaria.

Mai multe mii de refugiaţi şi migranţi s-au adunat la frontieră după decizia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a deschide porţile Turciei spre Occident, după ce închisese graniţele ca urmare a acordului cu UE în 2016.

„Consiliul invită guvernul turc și toți actorii și organizațiile de la fața locului să transmită acest mesaj și să contracareze diseminarea informațiilor false", se mai spune în declarație.

Liderii europeni au făcut apel la Turcia să continue să respecte acordul semnat cu UE în 2016 şi au subliniat că atât Ankara, cât şi statele membre ale blocului comunitar au de câştigat de pe urma acestui acord.

Între timp, Comisia Europeană încearcă să găsească soluţii privind minorii neînsoţiţi care au ajuns pe teritoriul Greciei ca refugiaţi. Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, va merge săptămâna viitoare în Grecia pentru a discuta despre situaţia refugiaţilor minori. Dintre cei 42.000 de refugiaţi aflaţi pe insulele greceşti, aproximativ 5.500 sunt minori care au venit neînsoţiţi în această ţară. Pentru rezolvarea acestei probleme, Comisia Europeană a decis alocarea a 700 de milioane de euro.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au convenit joi, la Moscova, asupra încetării focului în regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei.

Cei doi șefi de stat au convenit să înființeze un coridor de securitate pentru provincia siriană Idlib, a declarat jurnaliștilor ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Refugiații din Turcia s-au îndreptat spre frontierele europene vineri după ce un oficial a declarat că granițele au fost deschise, ca răspuns la escaladarea războiului din Siria.

Zeci de militari turci au fost uciși de trupele guvernamentarle siriene susținute de ruși, în noaptea de joi spre vineri, în urma unui atac aerian în provincia Idlib din Siria.

O clădire situată în satul Balioun ar fi fost lovită din plin, aceasta fiind folosită drept centru de operațiuni după ce Turcia a trimis întăriri în zonă pentru a ajuta grupurile de rebeli, la începutul lunii februarie.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat inițial un bilanț de 34 de morți. Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei Hatay de la granița cu Idlib, a confirmat că cel puțin 22 de militari turci au fost uciși.

Surse din Turcia au dat vina pe regimul din Siria pentru atac, dar mai multe surse din Idlib, precum și filmări neverificate care au surprins raidul aerian, sugerează că atacul ar fi fost efectuat de Forțele Aeriene ale Rusiei.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a convocat o ședință de urgență pentru a evita conflictul deschis între Rusia și Turcia, membru NATO.

Președintele Donald Trump, într-o conversație telefonică avută cu președintele turc Tayyip Erdogan, a condamnat atacul de joi asupra trupelor turcești și a reafirmat sprijinul american pentru eforturile Ankarei de a preveni un dezastru umanitar în Siria, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Cei doi lideri au mai spus că Siria și Rusia trebuie să își oprească acțiunile din nord-vestul Siriei, a declarat purtătorul de cuvânt, Judd Deere.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că escaladarea luptelor a fost „unul dintre cele mai alarmante momente” ale războiului din Siria și a solicitat încetarea focului imediat.

Vecinii Turciei, Grecia și Bulgaria, și-au consolidat granițele ca răspuns la amenințarea Ankarei de a redeschide frontiera, închisă în baza unui acord care a stopat criza migranților din 2015-2016, când mai mult de un milion de oameni au migrat în Europa.

„Am decis, efectiv, să nu oprim refugiații sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare", a declarat un oficial turc pentru Reuters, în condiții de anonimat.

„Toți refugiații, inclusiv sirienii, sunt acum bineveniți să treacă în Uniunea Europeană”, a spus oficialul, adăugând că poliția și polițiștii de frontieră au fost stabiliți.

În câteva ore, o coloană de zeci de migranți se îndrepta pe jos spre frontiera europeană, în lumina dimineții.

La punctul de frontieră Pazarkule cu Grecia, migranții s-au confruntat cu garduri de sârmă ghimpată și grenade de fum. Blocați în țara nimănui între cele două țări au încercat să se întoarcă în partea turcă pentru a scăpa de fum.

Primul ministru al Greciei a declarat că nu va fi permisă trecerea neautorizată. Primul ministru bulgar a declarat că perspectiva unei noi crize de migrație este și mai mult o amenințare acum, când țările europene se luptă cu criza coronavirusului.

UE a remarcat faptul că Ankara nu a făcut niciun anunț oficial asupra vreunei schimbări de politică la frontieră.

Un milion de civili au fost strămutați din decembrie în interiorul Siriei, lângă granița turcă, în plină iarnă. Turcia, care găzduiește deja 3,7 milioane de refugiați sirieni, spune că nu poate suporta mai mult.

Războiul civil din Siria s-a agravat dramatic în ultimele luni. Forțele guvernamentale, susținute de Rusia, au lansat un asalt în nord-vest, ultimul teritoriu deținut de rebeli, susținuți de Turcia.

XS
SM
MD
LG