Linkuri accesibilitate

Ministerul britanic al Apărării: „Foarte probabil” ca şeful Wagner să fi murit, dar nu există încă o dovadă definitivă


Autoritățile ruse au spus că Evgheni Prigojin era pe lista pasagerilor avionului probușit miercuri seară la nord-vest de Moscova.

Nu există încă o dovadă definitivă că şeful mercenarilor ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, se afla la bordul avionului care s-a prăbuşit miercuri după-amiază în regiunea Tver, dar este „foarte probabil” ca el să fie mort, a declarat vineri Ministerul Apărării britanic, citat de Reuters.

Autorităţile ruse au anunţat că Prigojin se afla pe lista de pasageri în avionul prăbuşit la nord-vest de Moscova miercuri seară, la două luni de când a condus o revoltă eşuată împotriva conducerii armatei ruse.

Anchetatorii ruşi au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele prăbuşirii, dar nu au confirmat oficial identităţile celor 10 trupuri recuperate din epavă.

„Nu există încă dovada definitivă că Prigojin era la bord şi se ştie despre el că îşi lua măsuri de securitate excepţionale. Cu toate acestea, este foarte probabil ca el să fie într-adevăr mort”, a declarat Ministerul Apărării într-o actualizare a informaţiilor de apărare postate pe platforma de socializare X (fostă Twitter).

„Dispariţia lui Prigojin ar avea aproape sigur un efect profund destabilizator asupra Grupului Wagner. Atributele sale personale de hiperactivitate, îndrăzneală excepţională, un impuls pentru rezultate şi brutalitatea extremă au pătruns în Wagner şi este puţin probabil că vor fi egalate de alt succesor”, consideră ministerul.

„Vidul în conducerea Wagner ar putea fi agravat de informaţiile că fondatorul şi comandantul de teren Dmitri Utkin, precum şi şeful logisticii Valeri Cekalov au murit de asemenea”, adaugă ministerul britanic.

Avionul privat de tip Embraer în care s-ar fi aflat şeful Grupului Wagner s-a prăbuşit în regiunea Tver, la nord de Moscova, în timp ce se îndrepta din capitala Rusiei spre Sankt Petersburg.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG