Linkuri accesibilitate

Poluarea din București a scăzut în ultima săptămână, anunț oficial


Poluarea din București a atras mai multe proteste

Poluarea din București, în ultima săptămână, a fost sub limitele normale, ceea ce arată că principala sursă de poluare a Capitalei o reprezintă traficul rutier, anunță Ministerul Mediului.

„Bucureştenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creştere orară a particulelor PM10 şi NO2, dimineaţa, orele 09.00-11.00, respectiv seara, orele 20.00-22.00, însă amplitudinea acestor creşteri a fost mult sub valorile obişnuite. După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea Bucureşti este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, a transmis Ministerul Mediului, citat de Mediafax.

Luni, la ora 11.00, spre exemplu, la staţia de la Cercul Militar, concentraţia de particule poluante PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate la Fundata, judeţul Braşov, sau în Semenic, judeţul Caraş-Severin, aceste ultime două stații de monitorizare fiind amplasate în vârf de munte.

„Spre comparaţie, luni, 03 martie, la aceeaşi staţie şi aceeaşi oră, concentraţiile au înregistrat 130,64 micrograme. Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului”, arată oficialii din Ministerul Mediului.

Oficialii mai precizează că aceste date reprezintă o premieră pentru Capitală.

„Avem chiar şi o premieră. Din analiza specialiştilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcţiune Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute. Pentru ceilalţi poluanţi (benzen, CO, SO2) nu sunt observaţii importante de menţionat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă”, mai spun reprezentanții Ministerului Mediului.

Potrivit specialiştilor, aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susţinute şi de condiţiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute.

De asemenea, rezultatele vin pe fondul măsurilor impuse pentru gestionarea pandemiei de coronavirus și a recomandărilor autorităților ca românii să evite orice deplasare ce nu poate fi amânată ca măsură de precauție.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG