Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății anunță limitarea și chiar interzicerea internărilor programate


Victor Costache, ministrul interimar al Sănătății

Ministerul Sănătății anunță că, de marți dimineață, a devenit activ Centrul Operațional de Coordonare, care face legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare din subordine, pentru a putea identifica în timp real situațiile de risc asociate infecției cu coronavirus COVID 19.

 • “Centrul Operațional ne va furniza situația la zi, toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache care a fost în această dimineață în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință cu cei implicați.

Măsuri de pregătire a spitalelor:

 • în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor, inclusiv cele de la Terapie Intensivă, și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate;
 • spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestonarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane;
 • Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență. Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare;
 • S-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase.
  • în functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, în care sa fie transferați pacienții din Spitalul de Boli Infectioase.
  • se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale.
  • pot fi incluse în rețeaua de spitale de suport și spitale din alte județe, care au secții de boli infecțioase, precum și spitale din alte rețele decât ale Ministerului Sănătății, cum sunt cele ale ministererelor Transporturilor și Apărării Naționale și chiar spitale private.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG