Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății: Peste 140.000 de cutii de Euthyrox au ajuns în România


medicamente generic
medicamente generic

Medicamentul este esențial pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene și nu mai era disponibil în farmaciile din România de cel puțin două luni.

Compania producătoare a anunțat că, în depozitele din România au fost aduse în data de 31 martie 2020, un număr de 140 122 cutii de Euthyrox 100 mcg. Dintre acestea, 54 240 cutii au fost deja distribuite.

În 13/14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77 499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59 315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania", transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătății face un apel către pacienți pentru a nu face stocuri de medicamente și a nu le utiliza fără acordul medicului curant.

De asemenea, Ministerul Sănătății mulțumește Colegiului Farmaciștilor din România pentru colaborare și adresează rugămintea către farmacii de a elibera aceste produse numai pe baza prezentării documentelor medicale.
Euthyrox este un medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene.

Agenția Națională a Medicamentului recomanda, acum o lună, când Euthyrox lipsea din farmaciile din România, folosirea unui alt medicament, care conține aceeași substanță activă.

„Considerăm că dificultățile întâmpinate în ultimul timp de pacienți în achiziționarea Euthyrox au fost determinate în principal de lipsa temporară pe piață, din motive de fabricație, a medicamentului NOVOTHYRAL care conține o combinație de levotiroxina (substanța activa din Euthyrox) și liotironina. Având în vedere că medicamentul Euthyrox se comercializează în continuare, iar disponibilitatea NOVOTHYRAL in farmacii se va regla incepand cu data de 18 martie 2020, este de așteptat ca cererea de Euthyrox să revină în limite normale. Consideram de asemenea ca o alta cauza a manifestarii lipsei pe piata a Euthyrox comprimate este si teama unor pacienti de a ramane fara tratament si implicit crearea de stocuri in detrimentul altor pacienti, care nu au reactionat în aceeași manieră. Este important să comunicam faptul că, până la reglarea pieței, este disponibil pe piață, fără probleme de aprovizionare, ACCU-THYROX 100 micrograme/5 ml soluţie orală care contine aceeași substanță activă, levotiroxină.", transmitea Agenția.

XS
SM
MD
LG